Загрейте млякото и в него добавете маята, захарта и маргарина/маслото. Оставете сместа да престои. Смесете брашното, в което сте добавили предварително 1 яйце и солта, с маята. Разбийте сместа с миксер първо с най-ниската скорост, а след това - пет минути на висока скорост, така че да получите гладко тесто. Оставете тестото да престои на топло, докато удвои обема си.
Щом тестото втаса, прехвърлете го върху набрашнен плот и отново премесете на ръка. Разточете на кора с дебелина 1 см. С формичка или чашка изрежете от тестото кръгове (Ø 9 см), след това в средата на големите кръгове изрежете по-малки, така че да се получат пръстени с ширина 2 см.
Пръстените покрийте и оставете да престоят на топло място, докато видимо не увеличат обема си.
Щом втасат поничките, изпържете ги на маслена баня (в добре сгорещено олио), докато станат златисто-червени от двете страни.
Готовите понички извадете върху кухненска решетка, за да се отцедят от мазнината, след което ги поръсете с пудра захар или ги залейте с шоколад или друга глазура по желание.