Анасоново хлебче

вход през zajenata.bg
Анасоново хлебче
admin
Добавена от: admin
3412
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 ч. лъжички мая
1 1/ супена лъжица захар
около 3/4 ч. чаша топла вода (може и повече)
3 1/3 ч. чаша брашно
1 1/2 ч. лъжичка сол
1 яйце
2 супени лъжици фъстъчено или слънчогледово олио
2 супени лъжици анасоново семе
1 жълтък (за намазване на хляба)

Разтворете маята и 1/2 ч. лъжичка от захарта в 1/2 ч. чаша топла вода. Прибавете 1 ч. чаша от брашното и бъркайте енергично докато се получи гладка смес. Оставете тази смес да втаса 30 мин. докато увеличи двойно обема си. Сложете останалата част от брашното в голяма купа и останалите съставки, с изключение на жълтъка за мазането и бъркайте добре. Прибавете надигнатото тесто. С ръце замесете меко тесто като ако е необходимо прибавете още топла вода. Оформете топка. Месете около 10 мин. докато стане много меко и еластично. Изсипете 1/2 супена лъжица от олиото в купата като гледате цялото тесто да се омазни. Покрийте купата с пластмасов капак и оставете да престои на топло място 1 1/2 ч. или докато удвои обема си.
Ударете няколко пъти тестото с юмрук, разделете го на по-малки топки и ги сложете в тавичка за печене върху пергаментова хартия на разстояние една от друга. Покрийте тавичката с кърпа за около 30 мин., за да може тестото да се надуе отново.
Намажете топчетата най-отгоре с жълтък смесен с 1 чаена лъжичка вода, по желание поръсете със счукано ленено семе или мак и печете в предварително загрята фурна до 200°C около 30-40 мин. или докато покафенеят отгоре. Потупайте ги с ръка и ако звучат кухо значи са готови. Оставете ги да изстинат. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft