Разтворете маята и 1/2 ч. лъжичка от захарта в 1/2 ч. чаша топла вода. Прибавете 1 ч. чаша от брашното и бъркайте енергично докато се получи гладка смес. Оставете тази смес да втаса 30 мин. докато увеличи двойно обема си. Сложете останалата част от брашното в голяма купа и останалите съставки, с изключение на жълтъка за мазането и бъркайте добре. Прибавете надигнатото тесто. С ръце замесете меко тесто като ако е необходимо прибавете още топла вода. Оформете топка. Месете около 10 мин. докато стане много меко и еластично. Изсипете 1/2 супена лъжица от олиото в купата като гледате цялото тесто да се омазни. Покрийте купата с пластмасов капак и оставете да престои на топло място 1 1/2 ч. или докато удвои обема си.
Ударете няколко пъти тестото с юмрук, разделете го на по-малки топки и ги сложете в тавичка за печене върху пергаментова хартия на разстояние една от друга. Покрийте тавичката с кърпа за около 30 мин., за да може тестото да се надуе отново.
Намажете топчетата най-отгоре с жълтък смесен с 1 чаена лъжичка вода, по желание поръсете със счукано ленено семе или мак и печете в предварително загрята фурна до 200°C около 30-40 мин. или докато покафенеят отгоре. Потупайте ги с ръка и ако звучат кухо значи са готови. Оставете ги да изстинат.
Анасоново хлебче
31 Юли 2012
3412
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари