Разработената методика за отслабване от английските диетолози е твърде проста, но значително ефективна. Тя се основава на редуване в съотношение 2:2 на белтъчни и зеленчуково-плодови дни. Тъй като мазнините са сведени до минимум, а в менюто са включени достатъчно белтъчини, отслабването върви значително бързо и без загуба на мускулна тъкан. Фибрите, съдържащи се в растителната храна, стимулират дейността на стомашно-чревния тракт и съдействат за изчистването му от отпадъчни вещества.
Първоначално трябва да се проведат разтоварващи 2 дни , като за предпочитане е да са белтъчни – 1-2 литра прясно мляко или айран. Допуска се да се консумират дневно 2 малки филии хляб от пълнозърнесто брашно, ако не може да се издържи само на мляко. Желателно е хлябът да се приеме в по-ранните часове на деня. Може да се пие и доматен сок – до 200 мл.
Не се приема храна след 19.00 часа.
Не се консумира въобще захар.
Тъй като с храната не се приемат достатъчно мазнини, включително и полезните, не е желателно диетата да се прави дълго време. Максимума е три седмици, но ако не се налага да се свалят много килограми, по-добре ще е диетата да приключи в рамките на 2 седмици. Диетата не бива да се прилага често – указанието на диетолозите е за еднократно приложение веднъж на 6 месеца.
Храна се приема 4 пъти за деня, като последният прием е най-късно в 19.00 часа, след което може да се пие вода или неподсладен билков и зелен чай.
Какво може да се яде в белтъчните дни : пълнозърнест хляб в ограничени количества – 1 филийка на основно ядене, обезмаслено мляко, обезмаслена извара, нискомаслено сирене, варена нетлъста риба, постно месо, яйца (не пържени); мед за подслаждане на кафе и чай – по 1 чаена лъжичка
Какво може да се яде в зеленчуково-плодов ден: плодове на закуска – ябълки, портокал (могат да се заменят с малко ананас, грозде, киви); кафяв ориз, леща, елда, зелен боб, патладжан, зеле, аспержи, тиква, моркови, чушки, цвекло. Картофите не са забранени, но е желателно да се избягват по време на диета.
Примерно меню:
За белтъчни дни:
Закуска:1 чаша кафе с мляко, ½ чаена лъжичка мед; 1 филийка черен хляб, ½ чаена лъжичка масло.
Обяд: 1 чаша бульон, 100 г варено месо или риба, 1 филийка пълнозърнест хляб.
Следобедна закуска: 1 чаша мляко или чай, ½ чаена лъжичка на мед.
Вечеря: 100 грама варено месо или риба (може да се замени с 2 яйца) и 50 грама сирене, 1 чаша кисело мляко и филийка черен хляб.
За зеленчуково-плодови дни :
Закуска: 2 ябълки или 2 портокала.
Обяд: зеленчукова супа , салата без картофи и моркови или пълнени чушки с кафяв ориз.
Следобедна закуска: . 2 ябълки или портокали.
Вечеря: салата от зеле , цвекло, моркови, подправени с малко растително масло.