300 гр. брашно
180 гр. захар
сокът от 1,5 портокала
1 ванилова захар
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
2 супени лъжици ром
кората от портокал
5 средни моркова или 3 големи
250 мл олио
За глазурата:
сокът от 1/2 портокал
1-2 супени лъжици олио
150 гр. постен шоколад с високо съдържание на какао
портокали за гарниране
За тази торта не е необходим миксер. Изключително лесна, бърза и прекрасна на вкус!
1. Смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, канелата и захарта. Морковите се настъргват на дребната страна на рендето.
2. Кората на един портокал се настъргва, а сокът от портокалите се изцежда. Сокът се поставя в разграфен съд и се допълва до 250 мл с вода.
3. В същия съд се измерват 250 мл олио и се добавят в сместа. Всички съставки се разбъркват с лъжица или вилица.
4. Сместа поставяме в намаслена и набрашнена тава с диаметър 28 см и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути. Въпреки това опитайте с клечка дали е готова. Оставете да се охлади и залейте с глазурата.
5. За глазурата разтопете шоколада заедно със сока и олиото на много тих огън и с нея залейте тортата.
6. Украсете по желание - например с портокалови резенки.
Забележка:
Може би ви се вижда много олиото, но тортата така става много сочна.