За тестото:
1 кубче мая
1 супена лъжица сол
13 супени лъжици олио
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица оцет
брашно колкото поеме (около 600 гр.)
300 мл вода
За плънката:
3 средно големи картофа
2 средно големи моркова
150 гр. грах от консерва
100 гр. риба тон
на вкус - сол и черен пипер
масло/маргарин
сусам и мак
За тестото: в купа за месене сложете всички съставки за тестото, само десет лъжици брашно и хладката вода. Разбъркайте с лъжица, сместа трябва да е рядка. Оставете я да втаса около 20 минути. След това добавете малко от останалото брашно в зависимост от това колко поеме тестото, и омесете меко тесто. Оставете го отново да втаса.
За плънката:
Обелете картофите и морковите и ги нарежете ситно. В тенджера на огъня сложете сместа да се вари около 15 минути и към края, преди да дръпнете от огъня, добавете и граха да поври малко. След това сложете зеленчуците в цедка да се отцедят хубаво. Прехвърлете в дълбока тава, добавете рибата, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
Намажете малки дълбоки чинийки (виж допълнителните снимки) с масло или маргарин, и ги поръсете със сусам и мак.
Втасалото тесто разточете на по-големи кръгове (преценете приблизително според размера на чинийките). Поставете всеки кръг тесто в една от купичките върху семената и притиснете доббре.
Напълнете с приготвената смес и затворете с краищата на тестото, след това намажете с маргарин. Получават се 5 - 6 питки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.