Крем-питите са сред най-обичаните десерти сред почитателите на сочните сладкиши. Днес имаме за вас египетска крем-пита , която ще ви изкуши със слоеве нежно тесто, пълни с божествен, пухкав крем.
Всъщност можете да се отдалечите от класиката и да направите тази бутер торта както със сладък, така и със солен пълнеж. И така, ето рецептата за божествената арабска баница с крем :
Арабска баница с крем
Продукти:
За тестото:
1 чаша прясно мляко
1/2 ч.л. суха мая (или 5 грама прясна)
1 яйце, малко сол
2,5 -3 чаши брашно (може и малко повече)
250 г масло
За крем Магалабия:
1 яйце
1 чаша захар (180-200 гр.)
3 супени лъжици нишесте
2 чаши прясно мляко
ванилия
Приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко, добавете яйцето, щипка сол и постепенно - брашно, замесвайки меко тесто.
Разделете го на 2 части, разточеге всяка на тънка кора и намажете с меко масло.
След това навийте слоя на руло, което от своя страна усучете на охлюв.
Опаковайте плътно двата охлюва в прозрачно фолио и ги пъхнете в хладилника за 2 часа, максимум 4.
Междувременно, пригответе крема:
Разбийте яйцето със захар и нишесте на плътна бяла маса, разредете с топло мляко, сложете на слаб огън и при непрекъснато бъркане оставете да заври до желаната плътност.
Готовия крем охладете до топло състояние.
Извадете тестото от хладилника. Веднага го разточете на 2 слоя. Дебелината е около 2-3 мм.
Поставете едната кора върху тава, покрита с хартия за печене, разпределете пълнежа отгоре и го заравнете.
Втората кора трябва да е малко по-голяма, така че краищата ѝ да могат да се подпъхнат 2 см под долния слой.
Набодете леко горната част на фитира с вилица и го намажете с разбит жълтък с малко мляко.
Поставете сладкиша във фурна, добре загрята на 180 градуса, и печете 25-30 минути до красив румен цвят.
Оставете леко да се охлади и поръсете с пудра захар.
Египетската крем-пита е вкусна както топла, така и студена.
Да ви е сладко!