Рецептата за тестото ми беше показана от познат студент от Сирия. Удоволствие е да се готви с него! Печенето винаги се превръща във вкусно предизвикателство.
В този случай тестото може да се приготви за бъдеща употреба, да се замразява и да се ползва, когато искате да се поглезите с домашните си ориенталски сладкиши.
При арабското тесто процесът на готвене е различен и заготовките са направени на порции.
Арабски сладкиши
СЪСТАВКИ
1 кг пшенично брашно
2 яйца
300 г разтопено масло
2 ч. л. сол
400 мл вода
ПОДГОТОВКА
Пресейте брашното, добавете сол, разбъркайте. Направете кладенче в брашното, счупете яйцата там, изсипете течността маслото и топлата вода. Замесете тестото (не трябва да се слепва). Покрийте с кърпа и оставете за 2 часа.
Вземете тестото, разделете го на 3 равни части, оформете “салами” и нарежете всичко на 10 части.
Разточете всяко парче с размер на чиния. Едната част на листовете щедро се намазва с масло. Сгънете тортата на половина и сложете на чиния. Направете същото и с другите питки. Покрийте тестото с влажна кърпа и оставете за 30 минути.
Всеки лист се разтяга в противоположни посоки. Получената лента се навива. Поставете ролките в контейнер и ги оставете във фризера.
Ако е необходимо, извадете тестото от фризера (за предпочитане предишната нощ) и го преместете на долния рафт на хладилника. В случай на спешност тестото може да се размразява при стайна температура: след около час можете да започнете да печете.
Можете да си направите сладки кексчета, леки закуски , пълнени с пилешко месо от такова универсално тесто ... Обадете се на приятелите си и ги зарадвайте. И не забравяйте да споделите рецептата!
Втората рецепта е без яйца за традиционни арабски питки за дюнери
2 ч. ч. брашно
2/3 ч. ч. вода
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
Начин на приготвяне:
--Брашното се пресява и към него се добавят маята, солта и олиото.
--Замесва се тесто (за около 15 минути), покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
--След това тестото се разделя на 8 топки, които също се оставят да втасат за около 1 час, докато бухнат.
--Разточват се на тънка кора, върху набрашнена повърхност.