Арабски питки + тиквички + кайма = невероятно вкусен пай без тесто! Рецепта за милиони, а струва няма и 10 лева!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Арабски питки + тиквички + кайма = невероятно вкусен пай без тесто! Рецепта за милиони, а струва няма и 10 лева!
Арабски питки + тиквички + кайма = невероятно вкусен пай без тесто! Рецепта за милиони, а струва...
3709
Арабски питки + тиквички + кайма = невероятно вкусен пай без тесто! Рецепта за милиони, а струва няма и 10 лева!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необичаен, обилен и ароматен пай от тиквички и кайма , който може да се сервира вместо основно ястие. Приготвя се без месене или разточване на тестото, вместо това използвайте тънки арабски питки (или питки за гирос). Изберете млади тиквички с тънка кора и меки семена (ако го приготвяте извън летния сезон, използвайте каквито тиквички намерите на пазара). Каймата може да бъде всякаква, но е препоръчително да не е тлъста. Ако искате да направите пая още по-богат и питателен, можете да поръсите отгоре с настърган кашкавал.

Пай без тесто с тиквички и кайма

Продукти:

  • тънка питка лаваш - 1 лист
  • млади тиквички – 600 гр.
  • кайма - 350 гр.
  • лук - 1 глава (по желание)
  • прясно мляко – 200 мл
  • яйца – 2 бр.
  • заквасена сметана – 6 с.л.
  • чесън – 2 скилидки
  • сол, черен пипер, билки - на вкус
  • растително масло

продукти пай тиквички

Приготвяне:

Измийте тиквичките, подсушете ги, отрежете краищата, не е нужно да белите кората. Нарязваме тиквичките по дължина на много тънки филийки, най-удобно е с белачка за зеленчуци.

тънки резени тиквички

Запържете тиквичките от двете страни в тиган с малко количество растително масло до златисто кафяво. Оставете изпържените тиквички да изстинат.

пържени тиквички

Към каймата добавете смления на каша лук (по желание), сол и черен пипер също на вкус.

кайма с лук

За да приготвите соса, с който ще намажем хлебчето, комбинирайте 4 супени лъжици заквасена сметана, нарязани пресни билки и чесън, сол и черен пипер, разбъркайте.

млечен сос

Поставете питката на масата и я намажете равномерно с готовия сос, като не стигате до краищата.

лаваш със сос

Поставете охладените тиквички върху хлебчето, както е показано на снимката.

лаваш с тиквички

Върху тиквичките се поставя каймата, която предварително се оформя на тънък „салам“ по цялата дължина на питката.

лаваш с кайма и тиквички

Започваме да навиваме стегнато руло от страната на каймата.

руло от лаваш

Нарежете рулото на парчета с ширина 3-4 см.

рулца от лаваш

Застелете тава с хартия за печене и наредете рулцата.

лаваш рулца

За заливката разбийте млякото, яйцата, 2 с.л. сметана. Добавете сол и подправки на вкус.

заливка за пай

Залейте със сместа пая във формата.

пай със заливка

Печете в предварително загрята фурна около 45 минути на 180 С.

пай от лаваш

Оставете готовия пай леко да се охлади и го освободете от формата.

пай тиквички и кайма

Нарежете на порции и сервирайте.

пай арабски питки

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft