Винаги, когато правя тези арабски пици , никога не остава и трохичка. Много са вкусни и меки като памук. За пълнежа обикновено използвам зеленчуци в комбинация с кашкавал и моцарела, но всеки може да сложи продукти по свой вкус. Ето какво ви трябва:
Арабски пици
Продукти:
400 г брашно
100 мл гореща вода
100 мл топло прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
7 г суха мая (1 пакетче)
1 яйце на стайна температура
3 супени лъжици екстра върджин зехтин
За плънката:
лук, чушки, кашкавал/моцарела, маслини, доматен сос, сол, черен пипер...
Приготвяне:
Сложете 100 мл хладка вода и 100 мл хладко мляко в по-дълбок съд, добавете едно пакетче суха мая (7-10 г), една чаена лъжичка захар, след което разбъркайте, докато съставките се разтворят добре.
След това добавете една чаена лъжичка сол, три супени лъжици зехтин и разбъркайте отново. Накрая добавете един белтък, който преди това е бил оставен на стайна температура. Разбийте добре, докато сместа стане гладка.
След това добавете брашното (400 г) и разбъркайте с лъжица или шпатула, докато течността попие в брашното. Доомесете на ръка. В началото тестото ще бъде доста лепкаво и меко, но продължете да месите, докато стане гладко и еластично.
Оформете топка от тестото.
През това време пригответе зеленчуците: измийте ги, почистете ги и ги нарежете на малки кубчета. Смесете 1 глава лук, 1 зелена чушка и 1 жълта или червена чушка. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Разделете тестото на 6 равни части и оформете топчета. Върху съвсем леко набрашнена работна повърхност разтегнете всяко топче на овална кора, а след това поръсете по краищата настърган кашкавал.
Внимателно обърнете краищата на тестото върху кашкавала с пръсти, за да оформите обръч. Така ще получите "лодка". Подредете пиците в тава, застлана с хартия за печене, след което сложете в средата доматено пюре.
Напълнете "лодката" с нарязаните зеленчуци, в средата сложете маслина, поръсете още малко кашкавал/моцарела и намажете краищата с разбит жълтък + лъжица прясно мляко и поръсете със сусам.
Загрейте фурната на 180 градуса, след което печете около 20 минути или до златисто кафяво.
Добър апетит!