1 средно голяма тиква (около 2 1/2 чаши тиквено пюре)
4 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана
1 ч.л. счукан чесън
1/8 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. кориандър
щипка лют пипер
3 хрупкави ябълки, обелени и нарязани на кубчета
3 чаши зеленчуков бульон
1 чаша обезмаслено прясно мляко
1/4 чаша кафява захар
запечени орехи
сирене Горгондзола
Загрейте фурната на 175 градуса. Отрежете капаче на тиквата и почистете от семената и влакнестата част. Сложете малко вода в тавичката и изпечете вътре тиквата за около 1 час. Изключете фурната и оставете тиквата да изстине вътре (за 30-45 минути). Извадете и оставете настрана. Щом изстине напълно, издълбайте с лъжица сърцевината, но оставете кората цяла, така че да може да я ползвате за супник.
Загрейте зехтин в голяма тенджера, сложете вътре лука, ябълките и чесъна и гответе 3-4 минути, като разбърквате често. Овкусете с подправките и бъркайте още минута. Добавете тиквеното пюре и бульона и разбъркайте всичко добре. Оставете супата да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 15-тина минути.
Прехвърлете супата в кухненски робот и пюрирайте до гладка смес. Върнете в тенджерата и загрейте на бавен огън. Добавете кафявата захар и объркайте, след което на бавна струйка сипете и млякото. Доовкусете, ако е необходимо, и поднесете готовата супа в купата от тиква. Гарнирайте със запечените орехи и натрошеното сирене Горгондзола.