Блат (необходими са 3 бр.):
6 белтъка
6 супени лъжици захар
6 супени лъжици смлени печени орехи
1/2 нарязан шоколад
2 супени лъжици брашно
Крем:
1 л прясно мляко
12 супени лъжици захар
18 жълтъка
10 супени лъжици брашно
250 гр. пудра захар
250 гр. масло
200 гр. шоколад за готвене
3 супени лъжици какао
500 мл сметана
Разбийте 6 белтъка на твърд сняг, а след това добавете 6 супени лъжици пудра захар, като разбивате непрекъснато - трябва да получите твърда пяна.
В белтъчния сняг добавете 6 супени лъжици смлени орехи, нарязания (настърган) шоколад, 2 супени лъжици брашно, и разбъркайте бавно, докато получите еднородна смес.
Печете блата в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути, докато се зачерви леко. Същото се повтаря с другите два блата. Оставете ги да изстинат.
В 800 мл мляко поставете 10 супени лъжици захар и го оставете да заври. Отделно в 200 мл мляко разбийте жълтъците с брашното и какаото, и прибавете внимателно сместа към врящото мляко. Бъркайте, докато кремът се сгъсти. Докато е още топъл, добавете шоколада и оставете да се охлади.
Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете към охладения крем. Разбийте хубаво с миксер. Разбийте и сметаната.
Сглобяване на тортата:
Всеки блат се маже с шоколадовия крем, след което - със сметана.
Процедурата се повтаря, докато поставите и последния трети блат.
Намажете и третия блат с шоколадов крем, след което оставете тортата да се охлади няколко часа в хладилник преди да я поднесете.
Добър апетит!!!
Забележка:
Орехите запечете на 180 градуса за около петнадесет минути, след което ги охладете и смелете.
Именно запечените ядки придават невероятния специален вкус на тортата.