Изкуственият подсладител аспартам е безвреден, безопасен и не представлява заплаха за здравето. Това заяви Европейският орган за регулация на храните.
Аспартамът се употребява в хранителната индустрия от 80-те години. Много медицински изследвания поставят безопасността на аспартама под съмнение. Аспартамът, който е известен като Е951, е безвреден за консумация в определени граници, съобщават от Европейската организация за безопасност на храните. Около 200 пъти по-сладък от захарта, нискокалоричният подсладител се използва в твърде много хранителни продукти и безалкохолни напитки. Безопасната дневна доза (БДД) е около 40 милиграма на килограм телесно тегло за един ден. Това се равнява на около 2800 милиграма за възрастен с нормално тегло. За дете на 3 години дозата е приблизително около 600 милиграма. Аспартамът е опасен за здравето само за хората, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари