Сред вариантите на главоболието, мигрената заема едно от първите места. Това неприятно заболяване се случва на всеки пети човек на планетата.
Лекарите казват, че мигрената може да се появи в резултат на често претоварване, интензивна умствена дейност, стрес, както и поради наследственост и нарушения в хормоналната сфера.
Храненето е пряко свързано с появата на мигренални атаки. Доказано е, че недостигът на някои витамини причинява главоболие 4 пъти по-често. Ето списък на това, което трябва да ядете, за да се чувствате на 100%.
Продукти срещу мигрена
Фолиева киселина и витамин В12
Първоначално тялото без тези елементи изпитва малко стрес. Човек става раздразнителен и разсеян. Продължителната липса на вещества води до по-сериозни последици. Можете да получите достатъчно фолиева киселина от броколи, спанак, аспержи, тиква, цвекло и авокадо. И витамин В12 се намира в яйцата.
Мед и желязо
Липсата на тези елементи най-често засяга жените. Те имат мигрена, депресия и намалено кръвно налягане. За да напълните резервите от мед в тялото, трябва да ядете боб, ядки и козе сирене. Но желязото се съдържа в морската кал, сусам, семена, черен дроб и билки.
Витамин B6
За да намалите главоболието и гаденето, трябва да ядете лесно смилаема храна. Също така, използването на витамин B6 помага. Налице е в зърнените храни, пресните зеленчуци, черен дроб и боб.
Витамин D
Установено е, че при хора, в чиято кръв намалява количеството на витамин D, главоболието се среща 20% по-често. Затова яжте повече морски дарове, яйца, боб и млечни продукти. И по-често ходете на чист въздух при хубаво време.
Правилното хранене , упражненията и почивката могат да намалят честотата и интензивността на главоболието. Надяваме се, че тази статия е полезна за вас!