"Атанас гялди и яз гилди!" - 3 вкусни рецепти за Атанасовден и всичко за празника:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
"Атанас гялди и яз гилди!" - 3 вкусни рецепти за Атанасовден и всичко за празника:
13041
Снимков материал: pixabay.com
"Атанас гялди и яз гилди!" - 3 вкусни рецепти за Атанасовден и всичко за празника:

На 18 януари честваме един от най-големите православни празници, Атанасовден . Ортодоксалната църква почита паметта на Атанасий Велики , роден през 295 година в Александрия.

Той израства в бедно, но праведно християнско семейство, което му дава добро образование.

Атанасий Велики е придобил световна слава на богослов, участвайки във всеизвестния вселенски събор в Никея. Водил е ревностна война със свещеника Арий, според който Христос е по-нисш от Бог отец. Откритото му противопоставяне се е увенчало с успех и Арий бил отлъчен от църквата.

Свети Атанас е господар на зимните студове, снегове и ледове, и е покровител на домашните животни. Възседнал бял кон и с копринена риза на гърба си той отива в планината и се провиква със силен глас: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Поради тази причина празникът се нарича още Среди зима.

Традициите и обичаите на Атанасовден са своеобразно продължение на тези от Антоновден. И през този ден не варят боб и леща, за да са здрави децата. Жените не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че ако се убодат мястото няма да зарасне лесно. Домакините колят черно пиле или кокошка, готвят го с ориз, след което го раздават на роднини, приятели и съседи, като наричат за здраве. Перата им се запазват, защото според народните вярвания притежават лечебна сила.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Танас, Тинка, Насо и Нася. Името Атанас, преведено от гръцки език, означава "безсмъртен".

Още традиции и обичаи на Атанасовден :

На 18 януари се пекат и се раздават надупчени с вилица содени питки, полети с мед, за да не се шарят децата и да се умилостиви „Баба шарка“. За да не се „подсърдят“ болестите за тях се оставя на тавана парче с мед от питата, а за „лелята“ т.е. чумата - цяла питка.

Жените не плетат, не предат и не готвят боб и леща. Готви се и се раздава за здраве черно пиле с ориз, като перата на пилето се считат за лечебни и се запазват до следващата година. Традиционно празнично ястие е и свинското с бамя. 

Ето как да приготвим ястията:

содена питка

Содена питка с мед

Необходими продукти: 

820 г брашно 

400 мл топла вода 

1/2 ч.л. сода 

1/2 ч.л. бакпулвер 

1 ч.л. захар 

1/2 ч.л. сол 

1 с.л. олио 

2 с.л. оцет 

100 мл олио за намазване 

Начин на приготвяне: 

Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет.  Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути. 

Пече се в загрята фурна на 200 градуса. 

Поднася се с мед. 

Свинско с бамя 

свинско с бамя

Необходими продукти: 

1 кг свинско месо 

500 г бамя 

150 мл олио 

20 г доматено пюре 

2 глави лук 

2 с.л. брашно 

сол 

Начин на приготвяне: 

Бамята се накисва и почиства. Месото се запържва с нарязания на ситно лук. След като се позачерви, се сипва в тенджера и върху него се нарежда бамята. Когато е почти готово, се прибавят доматено пюре и брашно. 

Пиле с ориз по традиционна рецепта 

пиле с ориз

Необходими продукти: 

1 бр. пиле на порции 

2 глави лук 

1 бр. морков 

2 ч.ч. ориз 

6 ч.ч. бульон 

куркума, сол, джоджен 

черен пипер - смлян и на зърна 

сока на 1/2 лимон 

Начин на приготвяне: 

Пилешкото месо се слага в подсолена вода. След като заври се добавят глава лук и черен пипер. 

В тиган се запържва другата глава лук с моркова. Прибавя се оризът и се запържва. 

В тавичка се слагат оризът, пилешкото, бульонът и подправките.

Пече се в умерена фурна.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft