КАК БЪРЗО ДА СИ ИЗПЕЧЕМ ДОМАШЕН ХЛЯБ
СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТОТО
- 400 г овесени ядки
- 1 консерва боб
- орехи и шамфъстък
- слънчогледови и тиквени семки
- ленено семе
- 150 мл вода
- 20 мл растително масло
- 1 с. л. сол
ГОТВЕНЕ
Пригответе овесена каша предварително, ще я използваме вместо брашно. По принцип можете да използвате всякакви зърнени храни, не само овесени ядки, основното е да ги смилате на брашно.
Отворете консерва боб и заедно с течността ги изсипете в блендер. Разбийте до гладкост. Между другото, грахът е бобово растение, така че и той ще свърши работа. Изсипете сместа върху овесените ядки.
Добавете ядки, семена и ленено семе. Регулирайте пропорциите по ваш вкус. Всички налични ядки ще свършат работа. Ядките и семената е най-добре да се накълцат, особено орехите.
Добавете също растително масло, вода и сол към тестото. Смесете до гладкост.
Като форма използвайте стъклени буркани с капак. Намажете дъното и стените на бурканите с растително масло и след това поставете тестото, като го уплътните добре.
Загладете горната част на тестото и намажете с масло. Печете хляба в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (до покафеняване).
Оставете готовия хляб леко да се охлади във фурната. След това го покрийте с капаци, обърнете го и леко почукайте буркана по масата, за да отлепите хляба от дъното и стените на буркана. В това положение съхранявайте този хляб на хладно място.