Баба ги наричаше СИРОМАШКИ МАСЛЕНКИ - евтини, топят се в устата и можеш да изядеш пълна чиния!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба ги наричаше СИРОМАШКИ МАСЛЕНКИ - евтини, топят се в устата и можеш да изядеш пълна чиния!
Баба ги наричаше СИРОМАШКИ МАСЛЕНКИ - евтини, топят се в устата и можеш да изядеш пълна чиния!
45661
Баба ги наричаше СИРОМАШКИ МАСЛЕНКИ - евтини, топят се в устата и можеш да изядеш пълна чиния!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба ми беше жена, която живееше много скромно. Не че е била стисната, напротив помагала е на всеки, когато е имал нужда от помощ, но просто не искала да парадира с много. Тя умееше да цени стойността на нещата и ни учеше на същото. От нея имам най-сладкото наследство - различни рецепти за сладкиши от нейния тефтер.

Именно там открих рецептата за тези Сиромашки масленки . Правят се много просто, от малко съставки, а са толкова вкусни, меки и сочни... Нямам думи да опиша вкуса им, просто трябва да ги опитате. Ето какво ви трябва:

Сиромашки масленки от баба

Продукти: 

  • 300 мл олио
  • 150 мл вряща вода
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 500 г брашно

За поръсване: 

  • 200 гр. пудра захар
  • 1 пакетче ванилова захар

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 200 градуса. Смесете водата и олиото, сипете бакпулвера и разбъркайте, след това постепенно добавете брашното, като бъркате първо с лъжица, а след това на ръка.

тесто за масленки

Разделете тестото на 3-4 топки (аз го разделих на 2 части и се получиха 16 по-големи кифлички, но малките на баба са по-сладки) и след това оформете с ръка сплескан кръг върху набрашнен плот и след това го разточете с точилка.

Върху всяка част сложете малко мармалад (аз използвах мармалад от дюля) и навийте кифличките, които после наредете върху тава с хартия за печене и печете веднага до зачервяване.

Оваляйте горещите кифлички в пудра захар, смесена с ванилова захар.

масленки с олио

Масленките са постни, с олио, но можете да ги правите за всякакви поводи като тържества, рождени дни и други празненства. Намирам ги за много лесни за приготвяне и обикновено ги правя през цялата година.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft