Баба ми беше жена, която живееше много скромно. Не че е била стисната, напротив помагала е на всеки, когато е имал нужда от помощ, но просто не искала да парадира с много. Тя умееше да цени стойността на нещата и ни учеше на същото. От нея имам най-сладкото наследство - различни рецепти за сладкиши от нейния тефтер.
Сиромашки масленки от баба
Продукти:
- 300 мл олио
- 150 мл вряща вода
- 1 пакетче бакпулвер
- 500 г брашно
За поръсване:
- 200 гр. пудра захар
- 1 пакетче ванилова захар
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Смесете водата и олиото, сипете бакпулвера и разбъркайте, след това постепенно добавете брашното, като бъркате първо с лъжица, а след това на ръка.
Разделете тестото на 3-4 топки (аз го разделих на 2 части и се получиха 16 по-големи кифлички, но малките на баба са по-сладки) и след това оформете с ръка сплескан кръг върху набрашнен плот и след това го разточете с точилка.
Върху всяка част сложете малко мармалад (аз използвах мармалад от дюля) и навийте кифличките, които после наредете върху тава с хартия за печене и печете веднага до зачервяване.
Оваляйте горещите кифлички в пудра захар, смесена с ванилова захар.
Масленките са постни, с олио, но можете да ги правите за всякакви поводи като тържества, рождени дни и други празненства. Намирам ги за много лесни за приготвяне и обикновено ги правя през цялата година.