Баба ги правеше в чугунения тиган на жив огън - зверски вкусни пържени картофки! Аз нямам чугунен тиган и огнище, но ето какво правя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба ги правеше в чугунения тиган на жив огън - зверски вкусни пържени картофки! Аз нямам чугунен тиган и огнище, но ето какво правя:
Баба ги правеше в чугунения тиган на жив огън - зверски вкусни пържени картофки! Аз нямам чугунен...
55261
Баба ги правеше в чугунения тиган на жив огън - зверски вкусни пържени картофки! Аз нямам чугунен тиган и огнище, но ето какво правя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пържените картофи  - няма човек, който да не ги обича! Но колко пъти сте успявали да ги направите перфектно хрупкави и вкусни вкъщи? Ето няколко прости правила , които са лесни за запомняне и които ще ви гарантират винаги перфектно изпържени картофки:

Перфектните пържени картофи

  1. След като сте обелили картофите, не забравяйте да ги поставите в съд със  студена вода . Това ще гарантира, че нишестето ще се отдели от тях - именно то пречи на картофите да се зачервят хубаво. Между другото, колкото по-млади са картофите, толкова по-дълго ще трябва да ги киснете - най-добре 30-60 минути. Забележка: ако водата е топла, нишестето няма да се отдели, а вместо пържени картофи ще имате яхния.
  2. Това правило следва директно от първото: важно е картофите да изсъхнат напълно! Отцедете ги в гевгир, след това ги поставете върху хартия или кърпа, за да изчезне напълно влагата , тъй като тя предотвратява образуването на коричка. А горещото олио  не харесва контакта с вода.
  3. Не поставяйте картофите на студен тиган! По-добре е да го загреете хубаво, така че олиото да е почти врящо . Освен това не трябва да жалите мазнината - картофите ще се зачервят по-добре в много олио. 

    перфектните пържени картофи

  4. Не добавяйте сол и подправки в картофите по време на готвене - по-добре да го направите точно преди сервиране. Вадете картофите с голяма решетъчна лъжица , тя ще ви позволи да се отцеди излишната мазнина . Сега е време за подправки!
  5. Забравете за капака - картофите не трябва да се покриват!  Вкусната коричка  се получава само, ако тиганът е открит. В екстремни случаи използвайте капак-решетка , така че олиото да не пръска.

    перфектните пържени картофи

  6. Не поставяйте твърде много картофи наведнъж. Най-добре да са на максимум 2-3 слоя. Тя ще бъде по-лесно да се бъркат и да не се изсушават при пърженето.

Пикантни препоръки:

Ако имате желание да придадете на пържените картофки интересен аромат и приятен вкус, не забравяйте за нюансите. Точно преди да ги изпържите, пуснете в горещото олио няколко скилидки чесън, изчакайте, докато чесънът се зачерви, извадете и поставете в тигана картофките. Ако вместо чесън хвърлите стрък розмарин за няколко минути, картофите ще имат приятен боров аромат.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft