Баба ги правеше в чугунения тиган на жив огън - зверски вкусни пържени картофки! Аз нямам чугунен...
15 Ноември 2016
55261
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Пържените картофи - няма човек, който да не ги обича! Но колко пъти сте успявали да ги направите перфектно хрупкави и вкусни вкъщи? Ето няколко прости правила , които са лесни за запомняне и които ще ви гарантират винаги перфектно изпържени картофки:
Перфектните пържени картофи
- След като сте обелили картофите, не забравяйте да ги поставите в съд със студена вода . Това ще гарантира, че нишестето ще се отдели от тях - именно то пречи на картофите да се зачервят хубаво. Между другото, колкото по-млади са картофите, толкова по-дълго ще трябва да ги киснете - най-добре 30-60 минути. Забележка: ако водата е топла, нишестето няма да се отдели, а вместо пържени картофи ще имате яхния.
- Това правило следва директно от първото: важно е картофите да изсъхнат напълно! Отцедете ги в гевгир, след това ги поставете върху хартия или кърпа, за да изчезне напълно влагата , тъй като тя предотвратява образуването на коричка. А горещото олио не харесва контакта с вода.
- Не поставяйте картофите на студен тиган! По-добре е да го загреете хубаво, така че олиото да е почти врящо . Освен това не трябва да жалите мазнината - картофите ще се зачервят по-добре в много олио.
- Не добавяйте сол и подправки в картофите по време на готвене - по-добре да го направите точно преди сервиране. Вадете картофите с голяма решетъчна лъжица , тя ще ви позволи да се отцеди излишната мазнина . Сега е време за подправки!
- Забравете за капака - картофите не трябва да се покриват! Вкусната коричка се получава само, ако тиганът е открит. В екстремни случаи използвайте капак-решетка , така че олиото да не пръска.
- Не поставяйте твърде много картофи наведнъж. Най-добре да са на максимум 2-3 слоя. Тя ще бъде по-лесно да се бъркат и да не се изсушават при пърженето.
Пикантни препоръки:
Ако имате желание да придадете на пържените картофки интересен аромат и приятен вкус, не забравяйте за нюансите. Точно преди да ги изпържите, пуснете в горещото олио няколко скилидки чесън, изчакайте, докато чесънът се зачерви, извадете и поставете в тигана картофките. Ако вместо чесън хвърлите стрък розмарин за няколко минути, картофите ще имат приятен боров аромат.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари