Баба го печеше на печката с дърва, аз - във фурната, но пак си облизваме пръстите. Автентичен родопски клин:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба го печеше на печката с дърва, аз - във фурната, но пак си облизваме пръстите. Автентичен родопски клин:
Баба го печеше на печката с дърва, аз - във фурната, но пак си облизваме пръстите. Автентичен...
56229
Източник: gotvach.bg
Баба го печеше на печката с дърва, аз - във фурната, но пак си облизваме пръстите. Автентичен родопски клин:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Родопските специалитети са признати отдавна за нещо като национално съкровище - помислете само за заветния пататник или чудните сармички, каквито само родопчанки могат да майсторят! Днес сме ви приготвили друго родопско чудо - автентичен клин . Родопският клин е нещо като баница с ориз, но се пече подобно на пататника.

Предлагаме ви да опитате тази оригинална рецепта за родопски клин , предоставена на сайта Gotvach.bg:

Родопски клин

Продукти:

1/2 пак.фини кори за баница

1 ч.ч.ориз (200 мл)

4 яйца

150 гр.сирене

1 ч.л.сол

1 ч.ч.прясно мляко

200 гр.краве масло

40 гр.олио

Приготвяне:

Първо сварете ориза в тенджера с вода и малко олио, като внимавате да не го разварите, а да остане леко суров - като за ризото.

Оставете го да се охлади, след което чукнете вътре яйцата, добавете сиренето, млякото и сол на вкус, като е добре да опитате преди това сместа. Объркайте добре сместа, която трябва да е по-рядка заради прясното мляко. Но не се притеснявайте - по време на печенето на клина оризът ще абсорбира излишната течност.

Намажете тавата обилно с масло и олио, за да не залепне клинът. Сложете 3 кори за баница, като краищата им трябва да се подават извън стените на тавата. Сипете плънката за баницата, заравнете, но внимавайте тя да не е по-дебела от 3 см. Загърнете отгоре с краищата на корите и сложете още 3 кори за капак.

Най-добре да печете автентичния клин върху печка с дърва, но може и във фурната, но само на долен реотан. След като се изпече, с помощта на дъска или нещо плоско обърнете баницата, върнете я в намаслена тава и изпечете и от другата страна. Намажете обилно отгоре с масло. Изпечете клина до златиста коричка, извадете и загърнете хубаво с кърпа, за да се задуши.

Може да приготвите клин и на тиган, но в този случай разделете плънката на две или три -зависи колко е голям тиганът ви. Печете клина на слаб котлон, за да не загори, като отново се обръща. Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft