Баба ми е от Оряховица, а там се славят с невероятната си лютеница, тази рецепта знам от нея и е трепач за зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба ми е от Оряховица, а там се славят с невероятната си лютеница, тази рецепта знам от нея и е трепач за зимата
Баба ми е от Оряховица, а там се славят с невероятната си лютеница, тази рецепта знам от нея и е...
33176
Баба ми е от Оряховица, а там се славят с невероятната си лютеница, тази рецепта знам от нея и е трепач за зимата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ще ви споделим двете най-сполучливи рецепти за невероятно вкусна домашна лютеница. Намираме се в разгара на сезона на затваряне на печени чушки и лютеница.

Едва ли има българско семейство, което да изкара зимата без традиционната домашна лютеница.

Да, вярно е, че не е никак лесно да се направи, но пък трудът категорично си заслужава.

 

Освен че няма спор, че домашно направените консерви са най-вкусни, не може да не се отбележи, че е друга тръпката да си го направиш сам и по свой вкус.

Със сигурност всяко населено място има своите традиции, които спазва при правенето на домашна лютеница.

Тя отдавна се е превърнала в неизменна част от бурканите в мазетата на българските семейства.

Вероятно и във вашето мазе сте заделили поне един рафт, на който нареждате с гордост собственоръчно направената вкусотия.

Ще ви споделим две изпитани рецепти за вкусна домашно приготвена лютеница.

 

Най-вкусната домашна лютеница

Изборът коя от тях да изберете е изцяло ваш.

 

Ето ги и тях:

Традиционна домашна лютеница

20 кг. червени чушки
10 кг. домати
5 кг. патладжани
1-2 кг. моркови
1 л. олио

подправки по желание
сол и захар на вкус

Чушките се изчистват от семенниците и се изпичат. След това се задушават и се обелват. Накрая се минават през мелачка за месо или се пасират. Доматите също се смилат, като задължително се отделят люспите и семките. Патладжаните се изпичат, обелват и също се смилат. Морковите се сваряват и също се смилат. Сложете доматения сок да се извари на котлона докато обемът му намалее наполовина.

След това добавете останалите зеленчуци, олиото, солта и захарта на вкус.

Подправките се слагат накрая. Обичайно класическите подправки за лютеница са черен пипер, кимион или чесън и магданоз.

Лютеницата е готова тогава, когато не се разлива, след като я сложите в чиния. Другият вариант да я пробвате е като направите път през средата й. Ако пътят остане, това е знак, че сте уцелили гъстотата.

 

Лютеница на парчета

Продуктите, които са ви нужни за направата й, са същите като в горната рецепта. Разликата обаче е, че тук можете да използвате и криви чушлета, които да сварите заедно с морковите.

След това е необходимо да отделите люспите. Смилат се всички продукти с изключение на чушките. Те се нарязват на парчета с желаната от вас големина.

Запържват се в олиото и след това се добавят останалите продукти. Тази лютеница става най-вкусна, ако я подправите с чесън.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft