Имате ли това растение у дома? Той има мощни лечителски способности и благодарение на тази грижа ще се справи отлично с всяко ваше неразположение!
Индришето (Pelargonium graveolens) е вид мушкато, родом от Капските провинции и Северните провинции на Южна Африка, Зимбабве и Мозамбик.
Това е по-малко забележим вид пеларгония по отношение на външния вид, но както подсказва името му, има по-изразен опияняващ аромат.
Има повече от 300 вида мушкато и това е един от тях.
Днес ще научите повече за този по-малко разпространен вид пеларгония.
Ароматните видове мушкато, включително индришето, съдържат ароматни етерични масла , които се отделят от листата при леко докосване, но могат да се подушат навсякъде дори в горещо време.
Индрише (Pelargonium graveolens)
Подобно на други видове мушкато, това уханно мушкато обича слънчеви и топли места.
Предимството му е, че в топлите летни дни, благодарение на високото съдържание на етерични вещества в листата, действа като ефективен репелент срещу насекоми.
Благодарение на правилното местоположение ще цъфти обилно и ще мирише интензивно.
Когато отглеждате това растение, трябва да се внимава да не е изложено на течения и да не понася внезапни температурни промени.
Растението се чувства много зле, когато температурата падне под 10°C.
Поливайте индришето, когато почвата в саксията леко изсъхне (веднъж седмично е достатъчно).
През зимата поливането трябва да се намали и да се полива само когато почвата е много суха.
Не забравяйте, че в случая с индришето е по-добре да има по-малко вода за известно време, отколкото да го преполеете.
Важна стъпка при отглеждането на индришее редовното отстраняване на изсъхналите листа, както и изрязването на повредените клонки.
Ако забележите, че индришето расте твърде високо, но не се разклонява настрани, е необходимо да отрежете върховете на издънките му.
Тогава ще цъфти обилно.
Характеристики на ароматното индрише
В аптеката можете да закупите етерично масло от индрише, което има лечебни свойства.
- Има антибактериално и антивирусно действие, подпомага лечението на кожни инфекции (екзема, акне, импетиго).
- Успокоява ревматични болки, намалява болките в ухото (откъснете лист от индрише, направете от него топка и я сложете в ухото).
- Помага за понижаване на кръвното налягане, има успокояващ ефект и помага за заспиване.
- Подпомага лечението на настинки и горните дихателни пътища.
- Индришето може да допринесе за подобряване на настроението, помага при стрес, безпокойство, умора и предизвиква общо усещане за благополучие.
- Използва се както за външна употреба, така и за ароматерапия.
- Подходящо е и като част от масажни и спа масла.
Както можете да видите, то е не само красива декорация на градината, но ефектите му имат много ползи за здравето.
Лимонено индрише (Pelargonium Crispum Lemon)
Лимоненото индрише е много красиво, а листата му издават приятен аромат на лимон, което го прави едно от ароматните видове мушкато.
Ще ви посъветваме как да отглеждате този вид индрише и как да използвате неговите лечебни свойства.
Добрата новина е, че лимоненото индрише не е трудно за отглеждане растение и дори неопитен цветар може да се справи с него.
Как да се грижим за лимоненото индрише?
Когато се грижите за него, не забравяйте редовно да подрязвате издънките, което стимулира растежа и растението има по-красива форма.
Ако растението расте нагоре, но не се разклонява, е добре да го подрежете малко.
Това ще го накара да зацъфти обилно.
Също така е важно растението да се полива редовно.
Най-добре е да налеете вода в чинийката и да оставите мушкатото да я изпие.
След около 30 минути излейте излишната вода.
Лимоненото индрише обича светлината
Ще се чувства добре на перваза на прозореца, на светло място, но не го излагайте на пряка, силна слънчева светлина.
Размножаваме го, като отрязваме дълъг здрав стрък и го поставяме във вода, за да образува корени.
Пресни листа от лимонено индрише - свойства и приложение
Лимоненото индрише е полезно при много заболявания.
Освен всичко друго, листата на споменатото растение също са полезни.
При ревматизъм
Компресите трябва да се прилагат върху болезнените места.
Помощ при болки в ушите
При болки в ушите в тях трябва да се поставят пресни листа от лимонено индрише.
Успокояващ ефект върху кожата
Pelargonium премахва импетиго, кожни заболявания и екзема.
Как да използваме лимонено индрише за здраве?
Една шепа пресни листа се нарязват на ситно и се добавят към ваната (директно във ваната с вода или след запарване под капак).
Някои вярват, че вдишването на аромата на листа от индрише или етерично масло от растението понижава кръвното налягане.
Етеричното масло от индрише има ценни свойства
Помага при:
- антибактериално (убива например стафилококи и стрептококи)
- като антивирусно средство - използва се при респираторни заболявания, простуда, грип, простуда, кашлица и синузит.
- помага и при кожни инфекции (акне, екзема, херпес и стрии)
- регулира кръвообращението (ежедневното вдишване на аромата на листа от индрише за около 10 минути понижава кръвното налягане)
В допълнение към споменатите ползи, лимоненото индрише има и други предимства.
Можете да го използвате при лечението например на следните здравословни проблеми:
- инфекции на дихателните пътища
- възпалено гърло
- облекчава отока на лигавицата при настинка
- облекчава болката в ушите
- облекчава ревматични болки
- облекчава главоболието
- дезинфекцира малки рани
- облекчава подуване и сърбеж при ухапване от насекоми
- облекчава зъбобол
- намалява белезите
- помага срещу стрес
Как да използвате етерично масло от това растение?
Етеричното масло от индрише се използва за различни неща.
Ефективно отблъсква комарите, освежава въздуха в помещението, използва се за производството на различни видове сапуни и парфюми , влиза в състава на ароматни цветни смеси, използва се като добавка към кремове за кожа.
В кухнята листата и цветовете на индришето се използват, например захаросани, за украса на торти и десерти.
Вдишването на аромата на листа от индрише вечер може да помогне за предизвикване на сън при някои хора.
Хората, които са подложени на силен стрес, могат да пият успокояваща лимонада с индрише.
РЕЦЕПТА:
Накъсайте листа от индрише (половин шепа) и ги смесете със седем супени лъжици мед.
След поне 2 часа налейте четири чаши вода, добавете сока, изцеден от половин лимон, и готово!
Листата могат да се добавят и към ястията.
Те могат да се добавят например към чай, за да подобрят вкуса му, но и като добавка към сосове, конфитюри и сладки хлябове.
Късмет!