Ето как се приготвя домашно квасено кисело мляко, което е здравословно, тъй като е без консерванти
Независимо, че на пазара и в магазините предлагат огромно разнообразие от продукти и храни, няма нищо по-вкусно от домашно приготвените ястия.
Дори и никога преди да не сте квасили кисело мляко, след като изгледате видеото, сами ще се справите отлично.
1. Домашно прясно мляко
Не купувайте пастьоризирано мляко от магазините и веригите, тъй като няма да подквасите вкусно кисело мляко.
Тук има един потенциален проблем. Производителят трябва да изследва млякото в ДВСК или в РЗИ за болести, но не всички дават мляко за изследвания.
Така изглежда домашното кисело мляко
Най-добре е да купувате готово кисело мляко 4%.
Можете да използвате домашно кисело мляко, но не повече от 2 пъти, тъй като заквасващите бактерии се губят.
1. Прецедете домашното мляко и го налейте в тенджера.
Ако вашият съд не е с керамично или стабилно тефлоново покритие, млякото ще залепне, затова налейте 1 или 2 пръста студена вода на дъното преди да налеете прясното мляко.
Ако използвате гъсто домашно прясно мляко, тази вода няма фатално да го разреди.
2 . Сварете млякото до завиране.
Оставете го да поври още 5 минути на слаб огън след завиране.
3. Оставете млякото да изстине.
Млякото трябва да се охлади до около 35 градуса.
Най-добре е да използвате млекарски термометър.
Ако нямате такъв, топите вашето кутре, защото то е най-чувствителният ви пръст.
Ако кутрето усеща млякото топло, но не е горещо, значи бихте могли да слагате закваската.
С 1 кофичка кисело мляко бихте могли да заквасите от 2 до 3 литра прясно мляко, за да получите наистина добро кисело мляко.
Има няколко начина – зависи как ще продължи вашият процес на заквасване.
4.1. Ако решите да подквасите цялото количество мляко в един съд:
Разбъркайте киселото мляко в кофичката и го изсипете в тенджерата при прясното мляко.
Разбъркайте нежно, за да може lactobacillus bulgaricus от киселото мляко да се смеси с прясното мляко.
Захлупете съда и го сложете на топло място. Увийте го с вестници и го покрийте с топло одеяло или с друга завивка, за да може млечно-киселата ферментация да протече и вие да получите гъсто кисело мляко.
4.2. Ако решите да подквасите вашето кисело мляко в отделни буркани, отново имате 2 възможности:
4.2.1. Приготвяте закваската както е описано по-горе и разливате млякото в буркани, най-добре с винтове. Слагате бурканите на топло място, за да подквасите млякото.
4.2.2. Разливате прясното мляко по бурканите и после слагате по 3-4 с.л. от разбитото кисело мляко във всеки буркан.
Отново разбърквате нежно, за да смесите киселото и прясното мляко. Затваряте и увивате с топли завивки, за да се подкваси.
5. Съхранение
След като минат 3 – 4 до 5 часа, вашето кисело мляко е готово подквасено.
Трябва да махнете завивките и да оставите бурканите да изстинат преди да ги наредите в хладилника.
Да ви е сладко домашно квасеното полезно българско кисело мляко!