Цялото семейство беше поканено на обяд в къщата на баба ми, но както обикновено, леля ми и братовчедите ми закъсняха. Бяхме много гладни и им се обадихме, за да им кажем, че няма да ги чакаме, така че седнахме и обядвахме, а когато баба ми извади десерта, всички посегнахме за още едно, после още едно парче ... и за кратко време изядохме всичко.
Баба се ядоса, защото се опита да отдели няколко десертчета за леля ми и другите си внуци, но бяха толкова сладки, че ги изядохме всичките и нищо не остана за тях. Майка ми се обади на леля ми да й каже да купи нещо от сладкарницата по пътя насам, за да не се "стресира" баба ми.
Но когато дойдоха и седнаха да обядват, ние толкова много им разказвахме за домашния Сникърс на баба , че се възмутиха, че не сме им оставили да го опитат. Тогава баба ми на шега стана и предложи да ги направим заедно, така че с леля ми се присъединихме към нея в кухнята и ги приготвихме, този път в двойно количество. Ето какво е необходимо за най-вкусния Домашен Сникърс :
Най-вкусният домашен Сникърс на баба
Продукти:
170 г захар
100 мл вода
200 мл сладка сметана
200 г фъстъци (обелени и печени)
100 г смлени орехи
80 г масло
1 пакетче ванилова захар (10 г)
100 гр.
Декорация по избор
Приготвяне:
Изсипете захарта в тенджера, залейте я с водата, след което я сложете на котлона и загрейте на ниска температура. След като захарта се разтвори и се образува гъст сироп, започнете да разбърквате от време на време. Захарта трябва да се карамелизира.
Когато сместа придобие характерния карамелен цвят, започнете постепенно да добавяте сладката сметана. Бъркайте непрекъснато, още повече, че карамелът ще се втвърди при контакт със сметаната, така че трябва да се разбърква, за да се разтопи напълно.
Когато карамелената смес се разтопи напълно и се изравни като консистенция, добавете нарязаното на малки парченца масло и продължете да бъркате, докато и то се разтопи и се поеме от карамела. След това добавете пакетче ванилова захар.
Когато се балансира добре, към карамела се добавят фъстъците (предварително запечени на сух тиган и обелени), след което се разбъркват, за да се разпределят равномерно. Оставете ги да "къкрят" в карамела за минута-две, след което добавете смлените орехи.
Сместа трябва да се сгъсти, затова оставете тенджерата настрана да се охлади за няколко минути, след което изсипете карамелената смес в предварително подготвена форма, застлана с прозрачно стреч фолио. Баба ми използва формата, която обикновено използва за печене на хляб или кифлички.
Заравнете, почукайте леко формата, след което оставете сместа да изстине напълно и да се втвърди. След това махнете фолиото и украсете с разтопен млечен шоколад и малко бял шоколад.
Нарежете на пръчици или кубчета и се насладете на страхотния вкус.