Чесънът е незаменим продукт във всеки дом. Много от нас го обожават (макар да ги е срам да си го признаят) и го използват най-вече в кулинарията.
Много малко обаче са тези, които знаят, че люспата на чесъна е много по-здравословна и има много повече хранителни вещества от самите скилидки! Когато използвате кора от чесън, важно е тя да е органична, за да избегнете поглъщането на пестициди.
Снимка: pixabay
Можете да използвате люспите на чесъна в супи, просто ги добавете към супата и я сварете както обикновено, след което ги извадете. Ако искате по-мек вкус, просто добавете чаена лъжичка или две от люспите, а за по-силен вкус можете да добавите цяла шепа. Можете да направите супа само от люспи от чесън, която е готова за 10-15 минути. Можете да използвате течността от тази супа (бульона) за приготвяне на ориз, различни сосове или като супа с фиде или кнедли. Добавете го в яхнии, боб и зеленчуци.
Снимка: pixabay
Чаят е безценен
Напитката от чеснови люспи ще ви помогне да облекчите кашлицата, да укрепите имунитета, да почистите кръвоносните съдове и да подобрите красотата на кожата си. Сварете един литър вода и добавете към нея шепа люспи от чесън. Оставете да престои 6-8 часа, защото напитката е най-добре да се пие студена. Препоръчително е да пиете 4 чаши от тази напитка всеки ден в продължение на един месец. Ще забележите големи промени в тялото си.
Снимка: pixabay
Забележка: Преди употреба на напитката се консултирайте с диетолог или лекар.
Приложение в градината
Чесновата люспа е естествен помощник, който ще ви помогне да увеличите добива в градината си. Следователно можете да започнете да я събирате още сега.
Кората на чесъна съдържа много полезни вещества, които имат благоприятен ефект върху растежа и развитието на растенията. Богата е на фитонциди – естествени антибиотици, които отблъскват вредителите и потискат развитието на патогенни микроорганизми.
Снимка: pixabay
Как да използвате кората на чесъна в градината?
Мулчиране: Счуканите обелки от чесън правят отличен мулч. Предпазва почвата от изсушаване, задържа влагата, предотвратява растежа на плевелите и създава благоприятни условия за развитието на полезни микроорганизми.
Тор: Сварете кората от чесън във вряща вода и оставете за няколко часа. Поливайте растенията с получената запарка - тя е отличен органичен тор, богат на минерали.
Снимка: pixabay
Контрол на вредителите: Разпръснете люспите около вашите растения – тяхната остра миризма ще отблъсне много вредители като листни въшки, лукови мухи и други.
Предотвратяване на заболявания: обвивката се залива с вода и се оставя за няколко дни. Напръскайте растенията с получената инфузия - това ще помогне да се предотврати развитието на гъбични заболявания като късна болест и брашнеста мана.
Не изхвърляйте обелките от чесън – дайте им втори живот във вашата градина или в домашната аптечка! Ще ви помогне да отгледате здрави и изобилни култури, без да използвате вредни химикали, а освен това ще поддържа имунитета ви винаги на ниво.