Баба я бъркаше в казана на двора, аз си я правя във фурната: мързелива лютеница Едно време - много вкус с малко усилия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба я бъркаше в казана на двора, аз си я правя във фурната: мързелива лютеница Едно време - много вкус с малко усилия!
Баба я бъркаше в казана на двора, аз си я правя във фурната: мързелива лютеница Едно време -...
17926
Източник: blitz.bg
Баба я бъркаше в казана на двора, аз си я правя във фурната: мързелива лютеница Едно време - много вкус с малко усилия!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За всички, които не са забравили вкуса на домашната лютеница - онази, която се бъркаше в голям казан с още по-голяма дървена бъркалка, е днешната рецепта. Тя е леко модернизирана и се прави във фурната, а не на двора, но вкусът й е от едно време, а ще положите значително по-малко усилия от бабите и майките си, за да приготвите нашата мързелива лютеница . Ето как се прави тази върховна домашна лютеница на фурна :

Домашна лютеница на фурна

Продукти:

3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)

2 кг домати

1 кг патладжан

600 гр.моркови

2-3 глави кромид лук

2/3 ч.ч.захар, 1/3 ч.ч.оцет

1/3 ч.ч.червено вино, 3 с.л.

сол

1 1/4 ч.ч.олио

1 глава чесън

Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.

Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.

лютеница на фурна

Начин на приготвяне:

Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната.

Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцета не са задължителни и можете да ги пропуснете, но с тях резултатът е повече от прекрасен.

Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците, пише dor4eto.blogspot.com. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.

Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправки по ваш вкус, ако искате.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор, подходящ за горещи продукти, или ако нямате такъв, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко.

При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft