За всички, които не са забравили вкуса на домашната лютеница - онази, която се бъркаше в голям казан с още по-голяма дървена бъркалка, е днешната рецепта. Тя е леко модернизирана и се прави във фурната, а не на двора, но вкусът й е от едно време, а ще положите значително по-малко усилия от бабите и майките си, за да приготвите нашата мързелива лютеница . Ето как се прави тази върховна домашна лютеница на фурна :
Домашна лютеница на фурна
Продукти:
3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)
2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр.моркови
2-3 глави кромид лук
2/3 ч.ч.захар, 1/3 ч.ч.оцет
1/3 ч.ч.червено вино, 3 с.л.
1 1/4 ч.ч.олио
1 глава чесън
Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.
Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.
Начин на приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната.
Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцета не са задължителни и можете да ги пропуснете, но с тях резултатът е повече от прекрасен.
Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците, пише dor4eto.blogspot.com. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.
Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправки по ваш вкус, ако искате.
Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор, подходящ за горещи продукти, или ако нямате такъв, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко.
При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница.