Водата се слага да заври. Брашното се смесва със содата и солта и се изсипва във врящата вода. Дърпа се от котлона. Първо се бърка с лъжица, защото е горещо, а след това тестото се доомесва с ръце. От тестото се късат топки (около 20 на брой) и от всяко топче се разточва кора. Всяка кора се намазва с малко масло или мас и се нареждат една върху друга. Последната кора не се маже. С точилка корите се разточват на една кора, голяма колкото тавата, която се прехвърля в намазнената тава. Пече се до зачервяване. Вади се от фурната и с помощта на две вилици тестото се накъсва на на дребни или по-едри парчета (по желание).
Свинската мас се разтопява, докато заври, след което с нея се попарва топеницата и хубаво се разбърква. Към топеницата може да се добавят ситно нарязани пръжки и настъргано сирене.
Бабината топеница
26 Февруари 2014
30855
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари