Какво е празник без празнични сладки? По традиция всякакви видове бисквитки и курабийки най-често са на маслена основа - с мас или масло, или пък само с олио. Днес ще ви припомним рецептата за едни чудни Стари градски курабии , които навремето се приготвяха за Великден във всеки дом.
Леко напукани отгоре и пълни с аромат на масло и ядки, те определено могат да засенчат дори прословутия козунак! Най-хубавото е, че дори след седмици може да ги похапвате, а и не е нужно да чакате празник, за да ги приготвите за себе си и децата.
Стари градски курабии с масло и бадеми
Продукти:
- масло - 250 г
- бадеми - 200 г, смлени
- захар - 1 ч.ч. + пудра, за поръсване
- брашно - 500 г
- канела - 1 ч.л.
- карамфил - 1 ч.л., счукан
- вода - 1/2 к.ч.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява един или два пъти, в зависимост от това с какво време разполагате за направата на курабийките. Разбийте маслото и към него добавете смлените бадеми, захарта, канелата, счукания карамфил и брашното. Това се случва при непрекъснато бъркане.
Накрая се сипва вода и се меси тесто. Оформете курабийките, които трябва да подредите в тава, предварително покрита с хартия за печене.
Може да използвате тематични великденски формички, с които да изрежете тестото.
Изпечете ги в загрята на 180 градуса форма до зачервяване. Не ги препичайте, за да не станат твърди!
Докато курбаийките са още горещи, се подреждат в дълбок съд и се поръсват обилно с пудра захар. Щом попият захарта, може да ги поднесете на трапезата. Благодарение на маслото те остават пръхкави и вкусни за дълго време. Задължително трябва да пробвате тази рецепта. Сигурни сме, че ще останете очаровани от крайния резултат.