Пресейте брашното и леко го загрейте на съвсем слаба фурна. След това оформете в средата му кладенче и вътре прибавете последователно разбитите яйца, разтворената в част от прясното мляко мая, солта (разтворена с малко вода), олиото, киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Разбъркайте всичко добре, като постепенно добавяте от брашното, и започнете да месите, като прибавяте по малко от свареното и охладено прясно мляко. Месете, докато се получи еднородна и гладка топка тесто. Готовото тесто приберете в намаслен найлонов плик и го оставете да престои 12 часа в хладилник.
От втасалото тесто оформете милинките: работете с обилно намаслени ръце и късайте от тестото малки топки с големината на орех. Подреждайте топките в подходяща тава, като най-напред оформите най-външния ред, а след това последователно запълните и центъра на тавата. След нареждането на всеки ред намазвайте вътрешната страна на милинките обилно с мазнина (необходимо е, за да се напои тестото обилно с нея и по този начин да се изолират пластовете един от друг и след изпичането им милинките да се отделят по-лесно една от друга).
За намазване между редовете използвайте част от разтопеното краве масло и добавете мазнина по желание - олио или свинска мас. Преди да ги пъхнете във фурната, поръсете милинките с галета и ги залейте с останалото краве масло. Печете ги на 260° 15 минути. Готовите милинки са грапави отгоре с червеникаво-жълта коричка. Ако ги разчупите, топчетата трябва свободно да се отделят едно от друго. Вътрешността им трябва да има равномерни шупли и да е добре изпечена. Поднесете ги топли-топли с кисело мляко или айрян, поръсени по желание с пудра захар.
Автор: lakomnik.bg