Първо приготвяме плънката. Всички съставки се смесват заедно и се запържват, докато ябълките пуснат сок. Дръпва се настрана да се охлади.
Олиото и водата се слагат в тенджера на огъня да заврат. Щом сместа кипне, се маха настрана и се оставя да почине 5 мин.
След това се добавят маята и бакпулверът. Разбърква се с лъжица и се добавя брашното. Замесва се тесто със средна мекота, от което се оформят топки. Сплескват се с ръка и се оформя малка вдлъбнатина, в която се слага малко от плънката. След това краищата се сгъват навътре и се оформят пак топки. Оформените бухтички се слагат да се пекат около 15 минути на 180 градуса, докато леко се зачервят. Щом се изпекат и леко се поохладят, се поръсват с пудра захар.
Ако желаете, може да напълните бухтичките с мармалад и орехи или с течен шоколад.