Отделяйки около час за лесно и бързо приготвяне, всеки може да се наслади на богатия вкус на патладжана дори през зимата. Така приготвените патладжани в буркан могат да се сервират както като предястие, така и като добавка към месни ястия.
Бабиният патладжан в буркани
Необходими съставки:
- патладжани - 2 кг;
- домати - 2 кг;
- чесън - 1 глава;
- растително масло;
- сол - 1 супена лъжица;
- захар - 1 супена лъжица;
- сок от половин лимон.
Приготвяне:
Обелете кожата от патладжаните на шахматно разположени ленти.
Снимка: youtube
В дълбока купа смесете една супена лъжица захар, една супена лъжица сол, 1,5-2 литра вода и сока от половин лимон. Поставете готовите патладжани във водата и оставете за 20 минути.
Снимка: youtube
Обелете доматите и ги пасирайте в блендер. Изсипете доматеното пюре в тенджера, добавете 3 супени лъжици олио и едро нарязания чесън. Оставете доматеното пюре да заври и оставете да къкри още 10-12 минути.
Подсушете патладжаните и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Патладжаните се намазват с масло и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност (времето зависи от големината на патладжаните).
Снимка: youtube
Поставете горещите патладжани в стерилизирани буркани и ги напълнете с горещо доматено пюре. Затворете бурканите с капаци и оставете препаратите, докато изстинат напълно, след което ги съхранявайте до зимата.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!
Снимка: youtube