В профилактиката на грипа сред народните средства голямо място заемат чесънът и лукът . Те е необходимо да се ядат или поне да се дъвчат, без да се гълтат, по 2-3 мин няколко пъти дневно.
По време на грипната епидемия за профилактика може да се използва следната запарка от чесън :
- 2-3 скилидки чесън се нарязват на ситно, заливат се с 30-50 мл. Вряла вода, оставят се да престоят 1-2 часа и течността се прецежда. Капва се по 1-2 капки във всяка ноздра 1-2 пъти дневно.
Няколко рецепти с чесън могат доста да облекчат и подобрят състоянието ви:
- Нарежете чесън , смесете го със захтин и направете компрес на стъпалата на краката през ноща.
- Дръжте скилидка чесън в устата до бузата, като от време на време хапвате от нея. След няколко часа вземете нова скилидка.
- Сместе 1 счукана скилидка чесън с ½ чаена лъжичка кайенски пипер, сока на 1 лимон, 1 г. Витамин С на прах и 1 чаена лъжичка мед. Взимайте от тази смес 3 пъти на ден по време на хранене.
- Счукайте чесън и го смесете със същото количество мед (най-добре липов).От тази смес взимайте всяка вечер преди сън по 1 супена лъжица с топла вода.
- Счукайте няколко скилидки чесън и ги поставете в чаша мляко, което поставете на огъня да заври. Изпийте го топло.
-Настържете 1 глава лук, залейте го с 0,5 л. кипнало мляко, оставете да престои. Половината от горещата напитка изпийте преди лягане, другата половина на сутринта .Напитката трябва да бъде гореща.