Нека си припомним за любимите забравени гозби от нашето детство.
Попара от чай сирене хляб захар и масло
Любимата закуска! Никога няма да забравим моментите, когато отваряйки очи рано сутрин, липовият чай вече се вареше в чайника на печката и попарата ни чакаше на масата.
По-безвредният вариант е върху хартия, която не съдържа мастило, но няма какво да си кривим душата – яйцата на вестник са просто неповторими! Приготвени върху печката на дърва и поръсени със соли и червен пипер... без да се усетим изяждахме и прегорялата хартия отдолу.
Лютика
Помните ли лютиката на баба? Топяхме селския хляб в нея и си мислехме, че на този свят няма нищо по-вкусно.
Най-обичаната следобедна закуска. Правехме си я, докато гледахме „Милион и едно желания“ или докато баба и дядо бяха заети в градината.
400 гр. сирене
1 ч.л. червен пипер
6-7 с.л. олио
2 глава лук
3-4 с.л. брашно
Лукът се нарязва ситно и се задушава в олио и вода, добавят се натрошеното сирене, червения пипер и се оставя да ври 5 минути. Долива се вода ( количеството е по желание ) и се изчаква да заври. След като заври се прави каша от брашното и вода и се сипва към ястието на тънка струя, докато се получи желаната гъстота.