Помните ли онези соленки с амонячна сода , които бабите ни правеха в миналото? Като ги отхапеш, и се топяха от мекота и пръхкавост. Днес имаме за вас точно бабина рецепта за соленки - плънката е със сирене, а количеството - голямо, като за гладна фамилия.
Бабини соленки
Продукти:
400 гр. брашно
200 гр. кисело мляко
200 гр. масло
1 белтък
1/2 ч.л.амонячна сода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок - 1 с.л.
За плънката:
200 гр. сирене (може и кашкавал)
2 яйца
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното със солта и содата бикарбонат. Оформете кладенче и в него сипете разтопеното масло, без да е горещо. Добавете и киселото мляко, в което сипете амонячната сода и налейте една лъжица лимонов сок върху содата, за да я угаси. Разбъркайте да шупне.
Прибавете един белтък, а жълтъка заделете за намазване. Замесете меко тесто, докато поеме всичкото брашно.
Разточете тестото върху леко набрашнен плот на кора с правоъгълна форма с дебелина 4-5 мм. Нарежете кората на квадрати с размери 7/7 см.
За плънката размачкайте сиренето и към него добавете разбити с вилица две яйца. Ако използвате кашкавал, настържете го предварително Разбъркайте сместа.
Гребвайте с лъжичка от тази смес, като я разпределите върху нарязаните квадрати. Завийте соленките като рулца. Подредете ги върху хартия за печене в голямата тава от фурната.
През това време включете фурната да загрее на 200 градуса. Намажете рулцата с жълтък и поръсете със сусам. Изпечете соленките за 15 минути - до зачервяване
Да ви е сладко!.