Отдавна мечтаех да си направя баклава – и това наистина е вярно! Признавам, че приготвянето на тестото е трудоемък процес, но с тази рецепта няма да ви отнеме повече от 30 минути (без да броим, разбира се, процесът на печене и сиропирането). Това е угощение, което подслажда седмицата и украсява почивните дни!
Баклава от бутер тесто
Съставки:
500 грама бутер тесто
2 супени лъжици почистени орехи
150 грама захар
150-200 грама мед
100 грама краве масло
1 чаена лъжичка канела
0, 5 чаена лъжичка кардамон
1 жълтък (за намазване)
80 мл вода
Начин на приготвяне:
Подгответе съставките: Размразете тестото и разтопете маслото.
Ядките се запържват в сух тиган, смилат се на трохи, смесват се с 1 супена лъжица захар, канелата и кардамона.
Размразеното тесто се разточва на тънко и се нарязва на парчета, съответстващи на размера на формата, в която ще печете баклавата.
На намазана тава сложете във формата първо тънък слой от тестото. Леко намажете повърхността на тестото с масло и поръсете щедро със ореховата смес. Покрийте със слой от следващия пласт тесто. Продължете да подреждате баклавата, редувайки тесто и плънка, като не забравяте да мажете повърхността с масло. Горният слой трябва да бъде завършен с тесто. Намажете го с жълтъка.
Загрейте фурната до 180 градуса. Нарежете баклавата на малки ромбчета и печете в продължение на 40-45 минути до златисто кафяво.
Докато баклавата се пече, пригответе медената заливка. Смесете водата с останалата захар, сложете на огъня и изчакайте, докато заври. Разбърквайте от време на време, 5-7 минути. В оригиналната рецепта, медът се добавя в кипящия захарен сироп и се готви още 3 минути. Аз предпочитам да се запазят всички полезни свойства на меда и го разтварям във вече леко охладения сироп.
Изкарайте баклавата от фурната, оставете я да се охлади леко, повторете предварително направите разрези и полейте с медената заливка. Оставете баклавата при стайна температура за 1-2 часа да поеме добре от сиропа.
Бързо, вкусно и изключително ароматно! О, този ориенталски аромат! Знам едно нещо със сигурност: това орехово удоволствие го приготвям много често.