Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа
Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа
53293
Източник: За Жената
Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа. Ако досега не сте опитвали домашна баклава, то тази със сигурност заслужава да я приготвите. Вкусът ще ви очарова, а приготвянето й никак не е трудно:

Баклава с два сиропа

Необходими продукти:  

  • 500 г смлени орехи
  • 500 г блендирани или ситно смлени орехи
  • 1 кг домашни тънки кори за баклава
  • 1,2 кг кристална захар
  • 250 г масло
  • сок от 1 лимон

Начин на приготвяне: 

продукти баклава

Снимка: YouTube

Смесете орехите в голяма купа.

От общото количество захар добавете 5 пълни лъжици към орехите и разбъркайте.

орехи със захар

Снимка: YouTube

След това ви трябват две тенджери, една по-голяма и една по-малка, като в по-малката сложете 12 супени лъжици захар (от цялата останала захар), а в по-голямата тенджера сложете останалата захар и добавете 1 литър вода.

сироп баклава

Снимка: YouTube

В по-малката тенджера налейте 250 мл вода. По-голямата тенджера се слага на огъня и след като заври се вари 15 минути (с този сироп се залива изпечената баклава).

След 15 минути изключете котлона и веднага добавете сока от един лимон към горещия сироп. Оставете да изстине напълно.

След това поставете по-малката тенджера на огъня и изчакайте да заври, като разбърквате от време на време. От момента на кипене оставете да поври 5 минути (този сироп е по-гъст и по-лепкав от първия). Двата сиропа се оставят настрани да изстинат хубаво.

Разтопете маслото на слаб огън. Отворете корите и ги отрежете според размера на тавата ви. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.

Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се поръсва с малко масло.

Повторете процедурата с третата, четвъртата и петата кора. Покрийте с масло, след което наредете последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.

баклава орехи

Снимка: YouTube

След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново щедро добавете сместа от ядки. Тази процедура се повтаря до края.

баклава с масло

Снимка: YouTube

Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромболе. Баклавата се залива с останалото масло.

През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете баклавата да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят.

изпечена баклава

Снимка: YouTube

След това залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да изстине. След като изстине се залива с втория по-гъст сироп.

баклава сиропиране

Снимка: YouTube

Легендата гласи, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но не познавам някой, който да го прави, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага.

баклава рязане

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

парче баклава

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft