Баклава, каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа. Ако досега не сте опитвали домашна баклава, то тази със сигурност заслужава да я приготвите. Вкусът ще ви очарова, а приготвянето й никак не е трудно:
Баклава с два сиропа
Необходими продукти:
- 500 г смлени орехи
- 500 г блендирани или ситно смлени орехи
- 1 кг домашни тънки кори за баклава
- 1,2 кг кристална захар
- 250 г масло
- сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Снимка: YouTube
Смесете орехите в голяма купа.
Снимка: YouTube
След това ви трябват две тенджери, една по-голяма и една по-малка, като в по-малката сложете 12 супени лъжици захар (от цялата останала захар), а в по-голямата тенджера сложете останалата захар и добавете 1 литър вода.
Снимка: YouTube
В по-малката тенджера налейте 250 мл вода. По-голямата тенджера се слага на огъня и след като заври се вари 15 минути (с този сироп се залива изпечената баклава).
След 15 минути изключете котлона и веднага добавете сока от един лимон към горещия сироп. Оставете да изстине напълно.
След това поставете по-малката тенджера на огъня и изчакайте да заври, като разбърквате от време на време. От момента на кипене оставете да поври 5 минути (този сироп е по-гъст и по-лепкав от първия). Двата сиропа се оставят настрани да изстинат хубаво.
Разтопете маслото на слаб огън. Отворете корите и ги отрежете според размера на тавата ви. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.
Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се поръсва с малко масло.
Повторете процедурата с третата, четвъртата и петата кора. Покрийте с масло, след което наредете последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.
Снимка: YouTube
След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново щедро добавете сместа от ядки. Тази процедура се повтаря до края.
Снимка: YouTube
Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромболе. Баклавата се залива с останалото масло.
През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете баклавата да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят.
Снимка: YouTube
След това залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да изстине. След като изстине се залива с втория по-гъст сироп.
Снимка: YouTube
Легендата гласи, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но не познавам някой, който да го прави, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube