За плънката:
1 опаковка (500 гр.) фини точени кори
1.5 препълнена чаша шам-фъстък, обелен
1 чаша бадеми – цели, запечени
2 пакетчета масло
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
по щипка индийско орехче, карамфил и джинджифил
За сиропа:
1 чаша захар
1 чаша мед
2/4 чаша хладка вода (на стайна температура)
1 ч.л. прясно изстискан лимонов сок (или повече – на вкус)
по 1/2 ч.л. канела, карамфил, индийско орехче и кориандър
малка щипка лимонова кора (настъргана)
Първо пригответе сиропа: В средно голяма тенджерка сложете всички съставки за сиропа на бавен огън. Варете така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади и докато приготвяте плънката. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.
Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките за плънката и солта в кухненски робот и смелете до еднородна смес (оставете сместа на по-големи парченца, ако предпочитате да се усещат в баклавата). Оставете настрана.
Загрейте фурната на 175 градуса и намазнете добре дъното и стените на тавичка (размери приблизително 23х23 см.).
Сложете останалото масло в съд за микровълнова и пуснете в микровълновата фурна, докато се разтопи. Пригответе сладкарска четка.
Вземете една кора и поставете на дъното на тавичката. Прегънете стърчащите краища навътре. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с.л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Продължете да повтаряте тази процедура – няколко пласта от корите, масло, част от плънката – докато поставите последните 2-3 пласта кори отгоре. Намажете щедро с масло.
Сложете във фурната 35-45 минути (в зависимост от фурната) или докато повърхността на баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета, преди да пъхнете във фурната, или след това – така ще е по-влажна отвътре.
Извадете баклавата от фурната и я оставете да почива 5 минути. След това с остър нож нарежете в желаната форма (ако не сте го направили преди поставянето във фурната). Залейте горещата баклава с охладения и сгъстен сироп, като се стараете да напоите равномерно навсякъде, включително в разрезите и по ръбовете на тавата.
Оставете да почива още 15-20 минути, докато сиропът се абсорбира добре. Най-добре е да консумирате на следващия ден, но може да поднесете и след половин час.