Баклава на 12 слоя

вход през zajenata.bg
Баклава на 12 слоя
admin
Добавена от: admin
55627
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За плънката:

1 опаковка (500 гр.) фини точени кори

2 чаши орехи – цели ядки

1.5 препълнена чаша шам-фъстък, обелен

1 чаша бадеми – цели, запечени

2 пакетчета масло

2 ч.л. канела

1/2 ч.л. сол

по щипка индийско орехче, карамфил и джинджифил

За сиропа:

1 чаша захар

1 чаша мед

2/4 чаша хладка вода (на стайна температура)

1 ч.л. прясно изстискан лимонов сок (или повече – на вкус)

по 1/2 ч.л. канела, карамфил, индийско орехче и кориандър

малка щипка лимонова кора (настъргана) 

Първо пригответе сиропа: В средно голяма тенджерка сложете всички съставки за сиропа на бавен огън. Варете така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади и докато приготвяте плънката. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.

Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките за плънката и солта в кухненски робот и смелете до еднородна смес (оставете сместа на по-големи парченца, ако предпочитате да се усещат в баклавата). Оставете настрана.

Загрейте фурната на 175 градуса и намазнете добре дъното и стените на тавичка (размери приблизително 23х23 см.).

Сложете останалото масло в съд за микровълнова и пуснете в микровълновата фурна, докато се разтопи. Пригответе сладкарска четка.

Вземете една кора и поставете на дъното на тавичката. Прегънете стърчащите краища навътре. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с.л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Продължете да повтаряте тази процедура – няколко пласта от корите, масло, част от плънката – докато поставите последните 2-3 пласта кори отгоре. Намажете щедро с масло.

Сложете във фурната 35-45 минути (в зависимост от фурната) или докато повърхността на баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета, преди да пъхнете във фурната, или след това – така ще е по-влажна отвътре.

Извадете баклавата от фурната и я оставете да почива 5 минути. След това с остър нож нарежете в желаната форма (ако не сте го направили преди поставянето във фурната). Залейте горещата баклава с охладения и сгъстен сироп, като се стараете да напоите равномерно навсякъде, включително в разрезите и по ръбовете на тавата.

Оставете да почива още 15-20 минути, докато сиропът се абсорбира добре. Най-добре е да консумирате на следващия ден, но може да поднесете и след половин час. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft