Невероятно вкусна домашна баклава! Може да я приготвите с готови кори или да опитате да омесите и разточите домашни - изобщо не е трудно. Интересна е плънката - в нея освен орехи има и белтъци, което й придава вкус на любимите на всички ореховки.
Баклава с белтъци и орехи
Продукти:
Тесто: (размер на формата 30×20 см)
- Жълтъци – 3 бр.
- Масло – 150 г
- Заквасена сметана – 130 г
- Сол – 1 щипка
- Захар – 120 г
- Брашно – 400 г
- Сода бикарбонат – 1 щипка
Пълнеж:
- Белтъци – 3 бр.
- Захар – 150 гр.
- Орехи – 250 гр.
Сироп:
- Захар – 100 гр.
- Вода – 100 мл
- Мед – 40 гр
И още:
- Гхи или обикновено масло – 80 г
- Жълтък – 1
- Прясно мляко – 1/2 ч.л
- Орехи – 50 г
Приготвяне:
Първо пригответе тестото. В купа отделете жълтъците от белтъците, добавете щипка сол и захарта, разтопеното масло, сметаната, смесена със содата бикарбонат. Разбийте всичко на гладка смес, след което постепенно започнете да добавяте брашното.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато стане трудно да бъркате, извадете тестото на плота и го доомесете на ръка. Трябва да е гладко и меко. Увийте го в плик и го оставете в хладилника за час.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Междувременно разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Добавете смлените орехи и объркайте в белтъците.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете тестото от хладилника и го разделете на 8 равни части. От всяка оформете топка и разточете тънка кора с размерите на тавата за печене.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намажете тавата с разтопено масло (тези 80 грама) и поставете вътре първата кора. Хубаво притиснете с пръсти, за да покрие плътно дъното. Намажете отново с масло и поставете отгоре втора кора.
Снимка: YouTube
Върху нея отново намажете масло и сложете 1/6 от плънката, разпределете я равномерно.
Снимка: YouTube
Редувайте така кора-масло-плънка, като завършите с последната кора.
Снимка: YouTube
Намажете баклавата с жълтък, смесен с малко прясно мляко, и нарежете на ромбове. Върху всяко парче поставете половинка орех.
Снимка: YouTube
Печете на 160°C (320~°F) за 40 – 45 минути, след което извадете баклавата от фурната.
Снимка: YouTube
Докато се охлажда, пригответе сиропа: сварете заедно водата със захарта и меда и оставете да поври 10 минути.
С горещия сироп залейте охладената баклава и върнете във фурнта на 200°C (392~°F) за 10 минути.
Снимка: YouTube
Оставете готовата баклава да се охлади, след което нарежете на парчета и поднесете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!