Стъпка 1: Първо пригответе сиропа, защото топлата баклава се залива със студен сироп.
Захарта и водата поставете в подходящ съд да заврат и варете сиропа 8 минути, след като заври. Добавете ванилиите и сока от лимон. Оставете настрана да се охлади.
Стъпка 2: Смелете част от орехите ситно, а останалите нарежете едро. Смлените ядки, захарта и 3 супени лъжици грис смесете в дълбок съд.
Нарязаните ядки се смесват с почистените вишни и се добавят 2 супени лъжици грис.
Най-добре е да използвате пресни или замразени вишни. Не препоръчваме вишните от компот.
Разтопете маслото.
Стъпка 3: Вземете една кора, поръсете я с масло, а след това - със сместа от смлени ядки. Над нея поставете втората кора и повторете. След това поставете трета кора, в единия край сложете от плънката с вишни. Навийте на руло. Повторете с всички кори.
Стъпка 4: Така оформената баклава нарежете на парчета, поставете я в тава, залейте я с останалото разтопено масло и сложете да се пече. Пече се първо 10 минути на 200 градуса, а след това около 40 минути на 150 градуса.
Преди да извадите баклавата от фурната, включете я отново на 200 градуса за 1-2 минути, така че корите хубаво да се запекат - да "скърцат".
Стъпка 5: Извадете баклавата и я залейте гореща със студения сироп. Нека престои няколко часа, за да попие хубаво сиропа, след това сервирайте.
СЪВЕТ: Тази плодова баклава е с приятен и лек вкус. Можете да опитате и с кайсии или други плодове