С миксер разбийте яйцата със захарта, ванилията и киселото мляко, докато се получи гладък крем. Прибавете постепенно брашното, предварително смесено с канелата и ванилията. Бъркайте, докато тестото заприлича на кексово, след което добавете едро натрошените орехи. В намаслена тавичка започнете да редите корите, като между всеки две поръсвате по малко грис. Щом подредите така половината кори, изсипете отгоре кексовата смес и загладете добре. Отгоре подредете останалите кори, като отново ръсите с грис между пластовете. Нарежете баклавата с остър нож на квадрати или ромове. Разтопете маслото и залейте баклавата, като внимавате маслото да попадне и между разрезите. Изпечете нарязаната баклава в предварително загрята на 200 С фурна до зачервяване. Оставете да изстине напълно, след което залейте с горещ сироп.
За сиропа: сварете захарта с водата и ванилията, докато сместа започне да се сгъстява (може да оставите сиропа по-гъст или по-рядък според вкуса си). Оставете залятата баклава да престои поне един ден, преди да поднесете.
Баклава с кексово тесто
10 Декември 2013
72386
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари