Изварата е еднакво полезна както за здрави, така и за болни хора, както при стари и млади, мъже и деца.
От изварата е възможно да се приготвят набор от изискани ястия.
Основни ястия за всеки ден от седмицата.
Първа ден на извара с шунка и маруля
За 2 порции: 300 гр. диетична извара, 2 супени лъжици чиста вода, 100гр.
Нарежете ябълките на малки парченца. Поръсете с лимонов сок . Смесете изварата с нарязаните ябълки и вода. Нарежете салатата на ситно. 2/3 смесете с изварата. Добавете сол и черен пипер. Изчистете картофите и варете в подсолена вода до готовност. Смесете картофите заедно с нарязаната шунка и извара и сложете в чинии, заедно с останалата маруля.
2-ри ден. Филе от бяла риба с извара
За 2 порции: 200гр. диетична извара, 100 гр. кисели краставички, 3 супени лъжици марината от краставичките, 1 яйце, 3 с.л. нарязан магданоз, 2 парчета от филе от бяла риба (100 гр. всяко), 1 супена лъжица брашно, 2 ч.л. растително масло, 300 грама картофи, няколко стръка магданоз и кръгчета лимон за украшение, сол, смлян черен пипер.
Краставичките се нарязват и се смесват с изварата. Добавя се саламурата от краставичките, нарязва се яйце и магданоз. Добавете сол и черен пипер. Почистете картофите и варете в подсолена вода до готовност. Филето оваляйте в брашно и запържете в растително масло за 2 минути от всяка страна. Добавете сол и черен пипер. Когато всичко е готово, поставете варените картофи и изварата в чинии, украсете с магданоз и лимонови резени.
3-ти ден. Зеленчуци с извара
За 2 порции: 420гр. алабаш, 420 грама моркови, 100 гр. грах, 1 чаена лъжичка растително масло, 2 яйца, 200гр. диетична извара, 60 гр. сирене, сол, смлян черен пипер .
Алабашът и морковите нарежете на малки кубчета и варете в подсолена вода в продължение на 9 минути, след което добавете грахта и варете около 1 минута. След това прецедете в гевгир и поставете във форма за печене. Поръсете с растително масло. Яйчните белтъци отделени от жълтъците, се смесват с изварата и настърган кашкавал. Добавете сол и черен пипер. Разбъркайте изварата със зеленчуците и печете в предварително затоплена фурна при температура 180 С на втория рафт отгоре за 12-15 минути.
4-ти ден. Извара с червена чушка
За 2 порции: 100гр. сирене, 200гр. диетична извара, 300 грама чушки, няколко стръка зелен лук, 30 гр. червен лук, няколко листа зелена салата, сол, смлян черен пипер.
Сиренето се намачква и се смесва с извара, добавя се сол и черен пипер. Чушката се нарязва на кубчета. Нарязва се зеления лук. 2 супени лъжици червени чушки и зелен лук се оставят за украса, останалата част се смесва с изварата. Червеният лук се изчиства и нарязва на кръгчета. Листата от маруля се измиват, подсушават със салфетки и разстилат в чинии. Поставете миксът от изварата върху марулите; посипете с лучени кръгчета, останалата чушка и зеления лук. Поставете 2 пълнозърнести бисквити на порция.
Петия ден. Извара с ягоди и овесени ядки
За 2 порции: 420 гр. ягоди, 450 гр. диетична извара, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 60 гр. овесена каша, щипка захар, ванилин на върха на ножа.
От половината ягоди направете пюре. Смесете го с изварата и лимоновия сок, добавете захарта и ванилията. Няколко от най-красивите плодове оставете за украса, а нарязани ягоди на филийки се смесват с изварата. Добавете овесената каша, сложете в чинии и украсете с останалите ягоди.
6-ти ден. Омлет извара с ревен
За 2 порции: 120гр. диетична извара, 2 яйца, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 30 гр. грис, 200гр. ревен, 200мл. черешов сок, 100 гр. малини (може да бъдат замразени), 1 / 2 малко пакетче масло, 1 чаена лъжичка шамфъстък, щипка захар.
Смесете изварата с два жълтъка, лимоновата кора, грисът и захарта. Оставя се да престои 10 минути. Почистете ревена, нарежете го на филийки, потопете го в черешов сок и оставете да ври за 2-3 минути. Добавете малините. Яйчните белтъци се разбиват и се смесват с изварата. Половината от маслото се загрява в дълбок тиган и се добавя половината извара, след което се пече на слаб огън, с капак, в продължение на 6 минути. По същия начин се пече и втория омлет. Сервира се със сока, равена и се поръсва с шам фъстък.
Седми ден. Супа от извара с курнишони
За 2 порции: 10 пресни курнишони, извара, 350 мл. пълномаслено мляко, щипка захар, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици настъргани репички, сол, смлян черен пипер.
Краставиците се обелват и настъргват с голямо ренде. Репичките се измиват и се настъргват. Смесвате изварата с пълномасленото мляко, половината от краставиците и репичките. Направете пюре от тази смес. Добавете сол, черен пипер, захар и лимонов сок. В пюрето добавете останалите краставици с репичките и настърганите репички. Към всяка порция добавете 100 гр. хляб. Освен това, можете два пъти на ден, в интервалите между основните хранения, да ядете 1 портокал, 1 круша и всякакво количество пресни краставици, или изпийте чаша сок, минерална вода или чай без захар.
Освен предложените ястия, можете да включите следните продукти и ястия в диетата :
За закуска:
30 гр. царевица и 60 гр. кисело мляко , 1 чаша сок от грейпфрут ;
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с 30 гр. варено месо, краставица или домат.
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло, или маргарин и 2 ч.л. сладко.
За вечеря:
Можете да направите още едно ястие от извара;
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло или маргарин и 60 гр. варено месо от раци или риба;
Зеленчукова супа с 1 ч.л. настърган кашкавал и една кифла.