Балканска МАСЛЕНИЦА - хрупкави кори, залети с вкусен сметанов сос! Как да устои човек?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Балканска МАСЛЕНИЦА - хрупкави кори, залети с вкусен сметанов сос! Как да устои човек?
Балканска МАСЛЕНИЦА - хрупкави кори, залети с вкусен сметанов сос! Как да устои човек?
3885
Балканска МАСЛЕНИЦА - хрупкави кори, залети с вкусен сметанов сос! Как да устои човек?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Масленица е една от любимите баници на Балканите, която може да се яде отделно, като самостоятелно ястие или да се сервира с основно ястие. Разбира се, оригиналната рецепта за тази баница е само с олио и масло, но можете да опитате и следната рецепта за масленица със сметана .

Особено важно при приготвянето е корите да са хубаво изпечени, добре намазнени и покрити със сос и сметана. Дали корите ще са по-дебели или по-тънки, как ще ги разтегляте, точите, сглобявате..., всичко това не е толкова важно. Ето какво ви трябва:

Балканска Масленица със сметана

Продукти: 

1 кг меко брашно

около 600 мл вода (долива се при необходимост)

2 ч. л.

сол

6 с. л. олио. 

За плънката:

1,3 л вода

2 ч. л. сол

2 с. л. заквасена сметана

2 с. л. олио

700 г заквасена сметана 20% масленост

За намазване на корите са ви необходими:

250 гр. масло

200 мл олио

Приготвяне: 

Стаята, в която се прави баницата, трябва да е топла. Брашното се смесва със сол и олио, на стайна температура, постепенно се добавя хладка вода, замесва се хубаво тесто, което не трябва да лепне. Тестото се разделя на две равни части и се слага в намазан с мазнина плик да престои един час.

След това тестото се изважда и се поставя върху набрашнен плот, след което всяка част се разделя още веднъж, така че да се получат 4 топки. С точилка разточете тестото с големината на чиния. Намажете тестото с масло и го оставете да почине, докато омекне, за да го разточите още малко, около половин час в топло помещение.

Отделно разтопете маслото с 200 мл олио. Започнете да разтегляте корите върху масата, покрита с мушама или покривка, като разтягате тестото от средата към краищата, след което изтънете корите и ги изтегляйте към краищата на масата, докато изтънеят напълно всички краища.

Полейте цялата кора с разтопената мазнина. Сгънете листа от едната страна на масата и след това от другата. Отново намажете кората. Ако е необходимо, прегънете още веднъж, докато се получи квадрат с размерите на тава за фурна, тоест 30х40.

Поставя се в намаслена тава. На същия принцип се приготвят и останалите кори, след което се нареждат в намазнената тава (всяка кора се намазнява с мазнина преди да се сложи новата). Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса до златисто, след което намалете на 200 градуса и печете още 40 минути.

Направете заливката (която трябва да се вари), като смесите всички съставки в тенджера, с изключение на 700-те грама заквасена сметана. 

Изпечените горещи кори се заливат с горещия сос и се покриват с друга тава. Оставете, докато поеме цялата течност. 

След това отхлупете баницата, намажете със заквасена сметана, нарежете на едри кубчета и сервирайте масленицата гореща.




Тъй като всяко кубче е с няколко кори - листа, добавям към всяко кубче по половин лъжица крем, защото това е пай, който "попива" крема.  Сервиране:   Поднесете с пържена пилешка пържола и сезонна салата...може и самостоятелно ястие. / Soolinarka.com

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft