Често приготвям тези вкусни хлебчета , които се надуват като балони, затова съпругът ми и децата ми ги нарекоха БАЛОН-ХЛЕБЧЕТА . Отвътре са кухи и са много вкусни. Тестото е наистина специално ястие, става меко всеки път и втасва много бързо. След като направите тестото, разточването на хлебчетата е много лесно, а след това се пекат само за 6 минути. Много са здравословни и вкусни, а като гарнитура можете да поднесете месо, салата, лютеница, сирене... Ето какво ви трябва за рецептата:
Балон-хлебчета - вкусни и лесни
Продукти:
1 чаша вода
1 чаша прясно мляко
малко повече от половин чаша кисело мляко (125 мл)
2 големи лъжици олио
1/2 кубче прясна мая (21 г)
1 голяма лъжица захар
1 малка лъжица сол
5 1/2 до 6 чаши брашно (550–600 грама)
За мярка за вода и мляко се използва чаша от 200 мл, а останалите съставки се мерят в грамове и милилитри.
Приготвяне:
В по-дълбок съд за замесване на тестото се налива една чаша топла вода със стайна температура, след което се добавят малко повече от половин чаша кисело мляко (предварително оставено на стайна температура) и 1 чаша хладко прясно мляко. Разбъркайте течните съставки, докато се смесят, след което веднага добавете две големи лъжици олио, една голяма лъжица захар и половин кубче прясна мая. Разбъркайте съставките енергично, докато маята се разтвори.
Млякото, водата и киселото мляко трябва да са със стайна температура, за да бухне по-бързо маята. Оставете маята да се активира за няколко минути. След като изтече времето, добавете 5 1/2 до 6 чаши брашно, смесено с една чаена лъжичка сол. Добавете брашното постепенно, като месите на ръка, докато стане на лепкаво и меко тесто. Когато сте оформили тестото, оставете го да втаса на стайна температура за около 1 час, покрито с кърпа или стреч фолио.
Когато тестото удвои обема си, го прехвърлете върху набрашнена маса и го месете още малко, за да освободи излишния въздух. Месете тестото докато спре да лепне и ако е необходимо добавете още брашно. Така приготвеното тесто оформете на по-дебела кора, след което го разделете на 10 равни части и от всяка част оформете топка.
Приберете топките настрани под фолио и ги взимайте една по една, като ги разточвате и приготвяте. Вземете първата оформена топка тесто и я поставете върху набрашнена маса, след което с точилка я разтегнете колкото можете. Тестото трябва да е меко. Оставете готовите кръгове настрани и по същия начин пригответе останалото тесто.
Разточеното тесто се оставя да престои около 10 минути на топло, след което се приготвя за печене. По желание поръсете питките с малко царевично брашно за по-добър вкус. Вземете тава за печене и я обърнете с дъното нагоре, след което на равната повърхност наредете 2-3 питки, колкото можете, важното е да не се допират една до друга.
Включете фурната да загрее на 250 градуса и изпечете вътре хлебчетата на порции.
Да ви е сладко!
Ако имате голяма тава, ще можете да печете 2-3 кифлички едновременно. Кифличките са готови, когато потъмнеят и хванат фина коричка на повърхността и бухнат. Тези хлебчета са много вкусни, а процесът на приготвяне е много лесен. Може да сервирате бухтите с кюфтета/шишчета или със салата или с айвар и сирене. Вижте подробности във видеото ТУК .