30 гр брашно
50 гр захар
¼ чаена лъжичка бакпулвер
малко канела
малко сол
½ презрял банан (намачкан на пюре)
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица пюре от ябълка
1 супена лъжица кисело мляко, разредено с прясно мляко в съотношение 3:1
1 жълтък
¼ чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 супена лъжица ситно нарязани ядки
парченца банан
В съда, в който ще поднесете десерта (изберете по-широка стъклена чаша, която да е подходяща за микровълнова фурна), смесете брашното, захарта, бакпулвера, канелата и солта. След това добавете банановото пюре, маслото, ябълковото пюре, киселото мляко, жълтъка и ванилията. Разбъркайте добре, докато съставките се обединят. Внимавайте брашното добре да се разтвори и да не остане на дъното на чашата.
Съда поставете в микровълнова печка на висока температура и изчакайте около 3 минути. За украса наръсете с нарязаните ядки и няколко тънки парчета банан. Поднесете тортата, докато е гореща.
Идея: след като я извадите от фурната, може да полеете тортичката със сметанов крем, който може да приготвите по следния начин: с вилица разбъркайте 1 ½ супена лъжица заквасена сметана и 4 супени лъжици пудра захар.