Бананово руло Жираф

вход през zajenata.bg
Бананово руло Жираф
admin
Добавена от: admin
25687
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За жълтъчното тесто:

3 жълтъка

15 гр. захар

60 мл. вода

40 мл. царевично олио/обикновено олио

72 гр. брашно

 ½ ч.л. ванилия

8 гр. качествено тъмно какао

За сместа за очертаване: 
1 белтък 
2 ч.л. захар

1 ч.л. брашно

2 с.л. от жълтъчното тесто

За белтъчното тесто:

3 белтъка

50 гр. захар

1/4 ч.л. кремотартар (вид набухвател в сладкарството)

За пълнежа:

1 кофичка Маскарпоне 
2 банана

2-3 с.л. желе от кайсии

Пригответе правоъгълна тава. Върху лист хартия за печене очертайте мотива на кожата на жирафа и сложете хартията в тавата (може да използвате за целта всяка картинка в Интернет, като я разпечатите и поставите хартията за печене отгоре, а след това повторите очертанията с молив). Сложете отгоре втори лист хартия за печене. Със сладкарска четка, потопена в 1 ч.л. олио намажете втория лист хартия (трябва да е добре намазнена, за да не залепне мотива на хартията след премахването й!).

За жълтъчното тесто: с миксер разбийте жълтъците, добавете захарта, а след това – ванилията, водата и олиото и разбийте много добре. Най-накрая прибавете пресятото брашно (все още не прибавяйте какаото) и объркайте до кремообразна смес. Заделете 2 с.л. от тестото за сместа за очертаване.

За сместа за очертаване: с миксер разбийте 1 белтък на пяна, след това бавно добавете 2 ч.л. захар и бийте, докато се образуват твърди връхчета. Добавете отделените 2 лъжици от жълтъчното тесто и 1 ч.л. брашно и объркайте добре. Излейте получената смес в шприц и очертайте с него мотива на жирафа, който прозира през хартията за печене в тавата. Изпечете в загрята на 170 градуса фурна за около 1 минута, след което извадете от фурната.

За белтъчното тесто: с миксер разбийте 3 белтъка и 1/4 ч.л. набухвател, докато станат на пяна, след това добавете 50 гр. захар бавно, като биете непрекъснато, докато се образуват твърди връхчета.

Към останалото жълтъчно тесто прибавете какаото и объркайте на еднородна смес с шпатула.

Белтъчното тесто прибавете към какаовата смес на три пъти, като бъркате леко след всяка нова порция, използвайки шпатула. Трябва да се смесят много добре. Не бъркайте прекалено интензивно, за да не спадне обемът.

Изсипете полученото тесто върху охладения жирафов мотив в тавата и заравнете с шпатула. Внимателно тръснете тавата върху плота няколко пъти, за да се спукат евентуалните въздушни балончета. Печете на 190 градуса за около 14 минути.

Щом тестото е изпечено, извадете го от фурната и бързо обърнете върху решетка, така че жирафовия мотив да е отгоре. Обелете хартията за печене внимателно, така че да не нарушите шарката.

С остър назъбен нож подравнете четирите краища на блата. Пригответе нов лист хартия за печене, обърнете върху него блата, така че мотивът да е отдолу. Нанесете отгоре с четка предварително загрятото желе. Върху него намажете на равномерен слой Маскарпонето. В единия край на тестото сложете бананите и внимателно го завийте на руло. Увийте го в хартията за печене и оставете в хладилника за 1 час.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft