Пресейте брашното, прибавете разтопения маргарин и солта и започнете да месите тестото първо с пръсти (докато се оформят маслени трохи), а след това съберете постепенно на топка. Оставете масленото тесто да почива в хладилник, покрито с фолио, поне за половин час.
За крема: смесете 4 с.л. от захарта с брашното и добавете малко от млякото, така че да се получи гладка каша. Останалото мляко сложете в тенджерка на котлона, докато заври. Прибавете на струйка брашнената кашица и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Жълтъците разбийте и добавете към крема, заедно с ванилията и мекото масло. Оставете крема да кипне още веднъж, след което дръпнете от огъня и разбийте много добре. Оставете го да се охлади.
Охладеното тесто разточете на диск с размер, малко по-голям от формата, в която ще печете пая. Разстелете го във формата, така че да покрие добре дъното и стените й. Печете в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути, като внимавате да не прегори.
Оставете готовия блат да се охлади, след което на дъното му подредете нарязаните на кръгчета банани (подберете по-узрели). Отгоре изсипете целия крем и загладете добре с шпатула.
Към отделените белтъци прибавете останалата захар (6 с.л.) и разбийте с миксер на гъст и твърд сняг. Разпределете ги внимателно върху крема, като с лъжица загладите повърхността (може и да оформите от белтъците връхчета - както предпочитате).
Пъхнете пая за още 10-15 минути на слаба фурна (около 150 градуса), така че само белтъците леко да се зачервят.
Бананов пай
14 Януари 2014
53893
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари