Бананов сладкиш с хрупкава коричка и карамелен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Бананов сладкиш с хрупкава коричка и карамелен сос
Бананов сладкиш с хрупкава коричка и карамелен сос
admin
Добавена от: admin
26752
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
1 пакетче масло
280 гр. брашно (около 2 ч.ч.) + 1 с.л. ленено семе (по желание)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол (едра)
3/4 чаша кафява захар
4 много добре узрели банана
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче
1 с.л. ванилия
1 цял лимон – настърганата кора (използвайте по-голямо количество, ако предпочитате изявен лимонов вкус)
2 големи яйца
1/4 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко
1/2 чаша нарязани орехи
За поръската:
70 гр. брашно (около 1/2 ч.ч.)
1/2 ч.л. канела
1/2 чаша тръстикова захар
1/4 ч.л. едра сол
6 с.л. студено масло
1/2 чаша нарязани орехи
За карамеления сос:
1 чаша захар
1 пакетче масло
1/2 чаша гъста сметана
1/2 ч.л. ванилия
 

Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете решетката й в средата на фурната. Леко намажете с масло форма за печене с размери 22х33 см. (или приблизителни).
В малък огнеупорен съд започнете да разтапяте маслото на среден огън. Междувременно в дълбока купа смесете брашното (с лененото семе), бакпулвера, содата и солта и разбийте, за да се смесят добре. В друга голяма купа измерете кафявата захар и разбийте добре всички бучици, ако има такива. В трета купа намачкайте бананите, поръсете ги с канелата, индийското орехче и ванилията, добавете лимоновата кора и разбъркайте всичко добре.
Когато маслото замирише на карамел, завъртете кръгообразно съда, така че да се изпържи равномерно. Щом маслото покафенее (без да загаря), махнете го от огъня и го излейте в купата при кафявата захар. Размесете ги добре с помощта на тел за разбивате (захарта все още ще е на бучки), за да се хомогенизират и охладят. Когато маслото е леко охладено, добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете квасената сметана (киселото мляко) и също разбийте добре. Излейте банановия микс в купата с маслото, като отново разбивате, за да се смесят добре продуктите. След това прибавете сухите продукти и внимателно разбъркайте с шпатула, докато се поемат. Прибавете и орехите. Излейте тестото в приготвената форма и го запечете за 25 минути.
Докато се пече тестото, пригответе поръската. Смесете брашното, канелата, захарта и солта в купа. С помощта на ренде настържете вътре студеното масло. Разбъркайте маслото и брашното, докато се образуват трохи с големината на грахово зърно. Разбъркайте вътре и орехите. Дръжте в хладилник, докато ви потрябва, за да не се разтопи маслото.
След като са минали 25 минути, извадете сладкиша и поръсете маслените трохи равномерно отгоре му. Върнете във фурната и продължете да печете още 30-35 минути. Междувременно пригответе соса: загрейте захарта в тиган с дебело дъно на среден огън. Разбърквайте непрекъснато, за да не загори захарта. Когато се получи тъмен махагонов сироп, добавете маслото и разбъркайте енергично, за да разтопите маслото и да го смесите добре със захарта. Махнете съда от котлона и внимателно разбъркайте вътре сметаната. Когато сосът стане хомогенна смес, добавете и ванилията.
Сладкишът е готов, когато при тест с дървена клечица тя излиза суха. Охладете го в тавата или върху решетка за 15 минути, преди да разрежете.
Поднесете кейка залят с карамеления сос.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft