Тази баница има много имена, но най-известното й име е ДЕВЕТ ПЛИКА. Разбира се, не е необходимо да са девет, може да са четири, шест или колкото вие пожелаете.
Баница Девет плика
Продукти:
- 850 г - 1 кг брашно или колкото е необходимо
- 500 мл газирана вода със стайна температура
- 1 кубче прясна мая (40 г)
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 2-3 супени лъжици олио
- около 300 мл олио за намазване на корите
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 250 г ситно сирене/извара
- 300 г твърдо сирене
- 3 яйца
Приготвяне:
В по-дълбока купа се налива газираната вода, която не трябва да се загрява, достатъчно е да е престояла на стайна температура (не е взета директно от хладилника). След това във водата се слага кубче прясна мая и се добавя лъжица захар.
Бъркайте, докато съставките се разтворят добре, след това добавете три лъжици олио и започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили една лъжица сол. Отначало се разбърква с лъжица, докато брашното поеме течността, след което продължава да се меси на ръка.
Добавя се брашно и се меси докато се смесят всички съставки и се получи гладко средно меко тесто. Покрийте го с кърпа или домакинско фолио и оставете да почине само за няколко минути (10-15), след което го разделете на няколко топки, в зависимост от това колко "плика" ще правите. Всеки "плик" изисква 3 топки.
За 4 плика, разделете тестото на 12 части, оформете топка от всяка част и я оставете настрана. Докато тестените топки почиват покрити (около 10 минути), пригответе пълнежа със сирене или по желание.
ЗА ПЛЪНКАТА: В купа се смесва ситното сирене (извара), твърдото сирене се натрошава с ръка и се добавят три яйца, след което всичко се разбърква с вилица. Който иска може да добави настърган кашкавал или нещо по вкус.
От всяка топка се разточва малка кръгла кора с големината на чиния, отгоре се слага около една супена лъжица олио и се намазва цялата повърхност. На четири места се слагат по три кори една върху друга, а на третата не се слага олио. Вместо олио може да се използва разтопено масло/маргарин/мас.
Върху набрашнена работна повърхност се слагат купчина от три кори, след което първо се притиска с ръка малко отгоре, за да се разстеле, след това се разточва кора, първо с точилка, а след това може и с малко да се разтегли с ръце, защото тестото е еластично и се работи лесно.
Намажете кората с олио и разпределете една четвърт от плънката. Първо от лявата страна прегънете 1/3 от кората към средата, след това прегънете по същия начин от дясната страна, след това прегънете горната страна към средата и накрая долната част към горе, така че да се получи квадрат.
От получената квадратна форма се оформя "плик за писмо", като срещуположните краища се съединяват към средата. Същата процедура се повтаря още три пъти, т.е. накрая получавате "4 плика", а ако сте я направили с 27 топки тесто - "9 плика".
Подредете "пликовете" в намаслена тава. Включете фурната да загрява на 200 градуса и оставете баницата да втаса малко (около 10 минути). Намажете я с олио отгоре, след което я изпечете на 200 градуса за около 30-40 минути или до приятен загар.
Изпечената баница покрийте с кърпа, докато изстине малко, след което я сервирайте.