Тази баница беше толкова сочна, че още не бяхме я изяли, когато вече месех тесто за втора доза! Хубаво е да не чакате тестото да втаса, а веднага да разтеглите корите, да ги напълните и да ги изпечете. Всеки ще я хареса, особено децата.
Дори и най-неопитните домакини ще могат да се похвалят пред домашните с тази Баница за перфектни мами . Всеки наистина ще си помисли, че сте професионалист в тестото, толкова е просто. Ще ви трябват следните съставки:
Баница за перфектни мами
Продукти:
- 500 г брашно
- 2 яйца
- 75 мл олио
- 250 мл прясно мляко
- 70 г нишесте (или брашно)
- 100 г масло
- 200 г твърдо сирене
- още 2 яйца за плънката
- 200 г прясно сирене
- 10 г копър
- 10 г див лук
- още 200 мл прясно мляко
- сол според нуждите
Приготвяне:
В по-дълбока купа се замесва тестото по следния начин. Направете кладенче в средата на брашното и добавете 1 чаена лъжичка сол, около 10 гр. Счупете две яйца, добавете олиото и 250 мл мляко. Започнете да смесвате съставките с шпатула и когато започне да се образува тесто, го омесете с ръце.
Замесете фино и меко тесто, нелепнещо под пръстите, което не трябва да се разпада. Не е нужно да чакате да втаса, а веднага го прехвърлете върху набрашнен плот и го разделете на три равни части. Всяка част разточете с ръка на тънко руло и след това нарежете на 14 равни части.
Оформете топчета от всяка част и съхранявайте отделно в 3 купчинки. Трябва да имате еднакъв брой топки тесто и на трите места. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да починат 10 минути, докато приготвите плънката.
ЗА ПЛЪНКАТА:
Настържете сиренето, след което го смесете с яйцата, посолете и добавете 200 г натрошено прясно сирене или извара. Според количеството сол в сиренето и изварата преценете колко ще трябва да добавите. След това добавете ситно накълцан пресен копър (или сух) и ситно нарязания пресен лук. Комбинирайте.
Започнете да разточвате топките с точилка на тънък кръг, като добавяте нишесте или брашно, за да не лепне тестото. Подредете ги като палачинки, една върху друга, всяка част отделно, за да се получат 3 големи кули от тесто. Поръсете по малко нишесте или брашно между всеки нов слой тесто. След това изтънете с точилка всяка купчина кори, така че да се получат три кръга тесто с размера на тавата, в която ще печете баницата:
Поставете първата кора в намаслена тава и намажете с масло, след което покрийте с една втора от плънката.
Отгоре поставете втората част, намажете с масло, покрийте с останалата плънка и накрая завършете с третата кора.
Нарежете баницата директно във формата с нож на кубчета и намажете с разтопеното масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути, след което се изважда и се залива с останалите 200 мл мляко.
Връща се да се пече на същата температура за още 15 минути, след което отново се разделя по предварително нарязаните парчета с остър нож.
Да ви е сладко!