В неделя отбелязваме Сирни заговезни . Този ден в народния календар е известен и като „Прошка“. Семейството се събира на празнична вечеря , на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва. От следващия ден до Великден не се ядат млечни продукти. Иначе баницата е типично българско ястие, характерно за цяла България. Кой не знае прочутата гатанка “Дрипава циганка пред царя излиза” – защото колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова е по-вкусна. Ядем баница в празник и в делник, за закуска, обяд или вечеря. Има суха или сиропирана; сладка или солена, или сладко-солена; с яйца, без яйца, зеленчукова баница , лучник или плодова баница .
За ваше улеснение можете да изберете някои от нашите рецепти :
25 Февруари 2012
795721
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари