За приготвянето на тази баница без кори не са ви необходими кори, брашно или мая. Всъщност тя се приготвя само за няколко минути, а вкусът ѝ ще ви изненада. Може да се сервира за закуска или вечеря или като предястие. Ето какво ви трябва за пухкавата Баница с яйца и мляко :
Баница с яйца и мляко
Продукти:
6 яйца
1,5 чаши мляко (300 мл)
200 г настърган кашкавал (чедър)
малко сол на вкус (около една или половин чаена лъжичка)
20 г масло за намазване на средно голяма огнеупорна чиния
Приготвяне:
Счупете шест яйца в по-дълбока купа, посолете ги и ги разбийте с бъркалка. Разбийте добре яйцата, около 1-2 минути, докато белтъците се разбият добре.
След това добавете млякото, след което разбийте отново, този път за минута, докато съставките се балансират добре. Настържете отстрани 100 г сирене чедър (или кашкавал) и го добавете към сместа от мляко и яйца.
Разбъркайте с лъжица или шпатула, за да няма лепкави бучки сирене. Разтопете маслото на много слаб огън или в микровълновата (но не го оставяйте да заври). Изсипете го в тава за печене или огнеупорен съд и използвайте кухненска четка, за да намажете дъното и страните.
Изсипете сместа в подготвената форма и разпределете останалия настърган кашкавал равномерно по цялата повърхност. Загрейте фурната на 200 градуса, след което поставете формата и печете около 25 минути, докато придобие приятен златист цвят.
По време на печенето, заради яйцата, баницата ще се надуе доста, така че внимавайте при избора на тава за печене, да не е плитка.
След като баницата се извади от фурната, малко ще спадне. Ако искате да я сервирате цяла, то много лесно ще я обърнете върху друг по-голям съд, като можете да я нарежете директно и да сервирате.
Сервирайте с чаша кисело мляко или айран.