Винаги правя баницата по тази рецепта - голямо семейство сме и всички обичат да хапват добре на закуска! Споделям с вас моята рецепта за Баница-Царица - най-вкусната, която съм правила някога! Мекичка, сочна и наистина ГОЛЯМА, ще има за всички до насита:
Баница-Царица с 2 пакета кори
Продукти:
- 1 кг кори за баница (2 опаковки)
- 500 гр. фино сирене
- 150-200 мл олио (или смес от олио и масло - по-вкусно е)
- 8 яйца
- 500 мл течно кисело мляко
- 200 мл вода
- 2 ч.
*Ако използвате само 1 пакет кори от 500 гр., тогава използвайте по-малка (средна) тава, за да не ви е много тънка баницата. Това количество е за голямата тава на фурната.
Приготвяне:
1. Разделете корите на 6 равни части. Намажете тавата със смес от олио и разтопено масло и сложете първата кора, за да залепне добре за дъното. Отгоре се намазва с малко олио и се покрива с втора кора. Повторете процедурата с 1-ва част кори (5 или 6 кори).
Снимка: YouTube
2. Когато наредите една шеста от корите, отгоре натрошете сирене, след това започнете отново да редите кори (всяка намазана с олио) и така до изчерпване на материала. Наредете 1/6 от корите, след това сирене (1/5 или приблизително на 100 г).
Снимка: YouTube
3. Докато редите баницата, междувременно включете фурната да загрява на 200 градуса. Нарежете баницата на кубчета.
4. В отделна купа разбийте яйцата със сол, след което ги смесете с киселото мляко и водата. С този "сос" залейте баницата, особено върху разрезите за по-лесно попиване.
Снимка: YouTube
Прокарайте гърба на лъжица отгоре, за да напоите всички сухи парчета.
5. Повдигнете малко тавата от едната страна, после от другата, за да се разпредели равномерно заливката, след което сложете да се пече до златисто, 45 минути на 200 градуса. Ако печете по-малка баница, времето за печене ще бъде по-кратко.
Снимка: YouTube
Оставете леко да се охлади, след което сервирайте.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!